A MITS Accelerator, az ukrán és amerikai védelmi vállalatok együttműködése, programot indított az ukrán védelmi vállalkozások támogatására.

Minderről az EUtoday számolt be.

A MITS Accelerator az alábbiak rövidítése: Military Innovation Technology Solutions Accelerator (Katonai Innovációs Technológiai Megoldások Gyorsítója)

A MITS weboldala: https://mits.capital/

A MITS program elsődleges célja, hogy segítse a feltörekvő technológiai vállalkozásokat az optimális partnerek megtalálásában tevékenységük bővítése érdekében.

A program egyúttal biztosítja az Ukrán Fegyveres Erők gyorsított hozzáférését a bevetésre szánt legmagasabb szintű védelmi technológiai termékekhez.

Az akcelerátor 200 000 USD összegű támogatást nyújt a startupoknak, amely 100 000 USD közvetlen befektetésre és további 100 000 USD-t szakértelemre biztosít, közösen a Kijevi Amerikai Egyetemmel.

A támogatási program üzletgyorsításra és gyorsulás utáni támogatásra tagozódik, amelyek mindegyike három hónapos időtartamra szól.

Ezen túlmenően a MITS a kijevi amerikai egyetemmel együttműködve olyan oktatási programot dolgozott ki, amely elméleti és gyakorlati elemeket is magában foglal.

A fő cél az, hogy segítse a vállalatokat tevékenységük bővítésében és partnerségek kialakításában.

A MITS kiterjeszti segítségét a különböző kategóriákban működő startup vállalkozásokra, többek között:

 • Földi robotrendszerek
 • Pilóta nélküli légi járművek
 • Pilóta nélküli földi járművek
 • Pilóta nélküli víz alatti járművek
 • Elektronikus hadifelszerelés
 • Kommunikációs, optikai és akusztikus felderítő eszközök
 • Katonai szállítás
 • Aknamentesítés
 • Szoftver és IT
 • Lőszer
 • Felszerelés a „jövő katonájának”.

A startup csapatokat 2024. február 23. és március 14. között kérték fel a gyorsulási programban való részvételük jelzésére, a MITS honlapján elérhető űrlap kitöltésével.

Ez az ukrán és amerikai entitások közötti együttműködés jelentős előrelépést jelent az innováció és a technológiai fejlődés előmozdítása felé a védelmi szektorban.

Az induló vállalkozások támogatásával és a védelmi ellátási láncba való integrációjuk elősegítésével a MITS célja Ukrajna védelmi képességeinek javítása, miközben elősegíti a határokon átnyúló együttműködést és tudáscserét.

A MITS különböző kulcsfontosságú érdekelt feleket von be, akik kulcsszerepet játszanak a sikerben és a megvalósításban. 

Ezek az érdekeltek az alábbiak:

 1. Ukrajna Védelmi Minisztériuma
 2. Ukrajna Stratégiai Ipari Minisztériuma
 3. Ukrajna Digitális Transzformációs Minisztériuma
 4. Brave1 – Ukrajna Defence Innovations, Ukrajna kormánya által létrehozott egyesült koordinációs platform, amely a védelmi technológiai ipar valamennyi érdekelt fele közötti együttműködés elősegítésére szolgál azáltal, hogy szervezeti, információs és pénzügyi támogatást nyújt számukra az ukrajnai védelmi technológiai projektekhez.
 5. Ukrajna Gazdasági Fejlesztési és Kereskedelmi Minisztériuma.

Lehetetlen érdeklődni a védelmi technológia iránt, és figyelmen kívül hagyni az ukrán kontextust. A befektetők az ukrán példát figyelve látták, hogy a technológiák hogyan befolyásolhatják a helyzetet a csatatéren. Ukrajna számára ez egyedülálló lehetőséget jelent, mivel az ilyen technológiák fejlesztése valódi hadviselésben való felhasználásuk nélkül csökkenti a siker esélyeit. 

Ezért az ukrán startupok minőségi előnyre tehetnek szert ebben a résben.

Ukrajna stratégiai elhelyezkedése, képzett munkaerő és a védelmi technológia terén szerzett tapasztalata ideális központtá teszi a haditechnikai induló vállalkozások számára. Az ország gazdag tudományos öröksége agilis vállalkozói szellemmel párosulva termékeny talajt teremt az innováció számára ebben az ágazatban.

Sőt, Ukrajna konfliktusövezetekhez való közelsége valós tesztelési terepet biztosít a védelmi technológiák számára, felbecsülhetetlen visszajelzést és finomítási lehetőségeket kínálva az induló vállalkozásoknak.

Ukrajna startup iparága számára döntő pillanat érkezett el, mivel az ukrán védelmi technológiai projektek iránti érdeklődés más iparágakra is pozitív hatással lehet. 

Címkép: illusztráció – nyitó háttérkép a MITS Accelerator weboldaláról

Forrás:

https://eutoday.net/mits-accelerator-ukraine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük