A címképen az Indiai Légierő Szuhoj Szu-30MKI vadászrepülő gépe felszerelve AA-10, AA-11 és AA-12 AAM fegyverekkel valamint a BrahMos szuperszonikus cirkálórakétával az Aero India 2023 repülőkiállítás statikus bemutatóján

Megszakadt az orosz fegyverek Indiába szállítása, mert a felek nem tudtak megegyezni a fizetési módokról.

Az ügyet ismerő indiai tisztviselők szerint leálltak az orosz katonai szállítások Indiába, mivel az országok nehezen találnak olyan valutát és fizetési mechanizmust, amely nem sérti az Egyesült Államok szankcióit. 

Erről a Bloomberg számolt be (lásd: forrás) indiai tisztviselőkre hivatkozva.

Az ellátás megszakadt, mert Delhi nem hajlandó dollárban fizetni az orosz fegyverekért, ami másodlagos szankciókat vonhat maga után India ellen.

A több mint 2 milliárd dollár értékű fegyverekért folyó indiai kifizetések körülbelül egy éve elakadtak, Oroszország pedig leállította a hitelezést egy körülbelül 10 milliárd dollár értékű alkatrészből, valamint két S-400-as rakétavédelmi rendszer ütegéért.

A Bloomberg forrásai szerint egy éve be van fagyva az ellátás. Több valuta használatáról folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre.

India nem tudja kiegyenlíteni a számlát amerikai dollárban a másodlagos szankciók miatti aggodalmak miatt. Oroszország továbbra sem hajlandó rúpiát elfogadni az árfolyam jelentős ingadozása miatt. India nem akar rubelben megállapodást kötni, attól tartva, hogy ebben az esetben nem tud valós piaci áron fegyvereket vásárolni.

India kormánya azt javasolta, hogy Moszkva használja fel a fegyvereladásokból származó rúpiákat indiai adósság- és tőkepiacokra való befektetésre, hogy elkerülje a rúpia felhalmozódását, de az orosz kormány ezt nem tartja vonzónak.

Az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha eurót és dirhamot (az Egyesült Arab Emirátusok pénzneme) használnának, amelyekkel fizették a kedvezményes orosz nyersolaj indiai importját. Ezeknek a valutáknak a használata azonban a fegyverek vásárlására nagyobb ellenőrzést vonhatna be az USA-ból a szankciók kapcsán, valamint az India számára kedvezőtlen árfolyamok miatt megemelkedhetnek a költségek.

Nehéz megvalósítani azt az ötletet is, hogy a fegyverekért indiai árukkal fizessenek: az Indiába irányuló orosz export messze meghaladja az onnan származó importot. Oroszország 2022-ben 37 milliárd dollár kereskedelmi többletet ért el Indiával szemben.

A helyzet az, hogy a szállítások megakadása Indiának jelentős gondokat okoz az orosz eredetű haditechnika alkatrészellátási problémái miatt. India több mint 250 Szu-30-as vadászgéppel, több mint 1200 T-90-es harckocsival és hét orosz gyártmányú tengeralattjáróval rendelkezik.

Az indiai képviselők nem bíznak abban, hogy Oroszország képes lesz folytatni a katonai felszerelések rendszeres karbantartását.

A Stockholmi Béketudományi Intézet (SIPRI) jelentése szerint Oroszország továbbra is India legnagyobb fegyverszállítója. Ennek ellenére 2017 és 2022 között folyamatosan csökken a védelmi termékek importja – 62%-ról 45%-ra.

Forrás:  https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-21/russian-arms-sales-to-india-stall-due-to-fears-over-us-sanctions?leadSource=uverify%20wall

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük