Címkép: a dél-koreai légierő F-35A repülőgépe bombavetés közben

A Koreai Köztársaság légierejének nehéz döntéseket kell hoznia, hogy mit kezdjen a megsérült F-35-ös vadászgéppel

Dél-Korea 2014-ben 40 darab F-35A-t vásárolt a Lockheed Martintól összesen 7 milliárd dolláros áron, ami nagyjából 175 millió dolláros egységárat jelent. Ezen belül a repülőgép árát 100 millió dollárra becsülik, az e fölötti 75 millió dollár magába foglalja a kiszolgáló eszközöket, tartozékokat, oktatást, tartalék alkatrészeket stb.

A megvásárolt flotta leszállítása 2019-ben kezdődött.

A koreai Nemzetvédelmi Minisztérium ezév márciusában bejelentette, hogy közel 2,9 milliárd dollárt költ további 20 darab F-35A megvásárlására 2028-ig.

Az F-35 repülőgépek nem az olcsó kategóriájú repülőgépek osztályába tartoznak, amelyet az alábbi példa is bizonyít.

A koreai légierő F-35 repülőgépe 2022-ben a repülőgép egy koreai katonai repülőtérről szállt fel Csungcsong tartomány északi részén, és 330 méteres magasságban repült, amikor egy sassal ütközött.

A légierő szerint a nagyméretű madár a szívócsatornába kerülve áthatolt a repülőgép egyik törzskeretén úgy, hogy eközben a futóműhöz tartozó hidraulikus vezetékeket és elektromos itányító eszközöket roncsolt szét.

Az adott sérülés nem tette lehetővé a futómű kibocsájtását, ezért a pilóta a hasra történő leszállás mellett döntött, ami önmagában is ügyes manőverezést igényel, hiszen a biztonság érdekében ki kellett engednie a levegőben az üzemanyagot.

Végül a pilótának sikerült lehoznia a repülőgépet a Seosan légibázisra, Dél-Csungcsong tartományban. Emberi sérülés nem történt a balesetben.

A dél-koreai légierő és az F-35-öt gyártó Lockheed Martin felmérte a sérült repülőgépet. A Korean Times által idézett forrás szerint a megsérült F-35A vadászrepülőgép javítási költségét több mint 100 milliárd wonra (76 millió dollárra) becsülik, ami közel áll az eredeti 100 millió dolláros beszerzési egységárhoz. 

A gazdasági és biztonsági következmények mérlegelése után döntenek a gép további sorsáról, selejtezéséről vagy javításról.

Az F-35 repülőgépeket aktívan üzemeltetik, de meg kell jegyezni, hogy a hadrafoghatóság tekintetében a múltban több kudarc is bekövetkezett. A dél-koreai légierő F-35A vadászrepülőgépeiről 2022 júniusáig tartó 18 hónap alatt 234 alkalommal jelezték, hogy üzemképtelenné váltak meghibásodás miatt.

Forrás:

https://defence-blog.com/south-korea-could-get-rid-of-its-f-35-fighter-jet/

https://www.stripes.com/theaters/asia_pacific/2023-05-24/south-korea-f-35-bird-strike-lockheed-martin-10218832.html

https://en.yna.co.kr/view/AEN20221004007600325

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük