Az Antonov Állami Vállalat fogja gyártani a legnagyobb francia Aarok UAV-t, amelyet ebben az évben a párizsi légiszalonon mutattak be

Az ukrán kormány megállapodott a Turgis & Gaillard csoporttal az Aarok pilóta nélküli légijármű (UAV) gyártásával kapcsolatban.

A megállapodás értelmében a francia gyártó segítségével az ukrán Antonov Állami Vállalat MALE (MALE (Medium Altitude Long Endurance) vagyis a közepes repülési magasságú, hosszú repülési távú  Aarok UAV-t fog gyártani.

A La Tribune francia lap október 4-én számolt be a fejleményről, idézve a Turgis & Gaillard alapítóját, Fanny Turgist.

A júniusi párizsi légiszalonon először bemutatott Aarok a legnagyobb méretű Franciaországban tervezett UAV. Az Aarok-ot a gyártó nagy teherbírású felderítő-csapásmérő drónként pozicionálja.

 

A 22 m-es szárnyfesztávolsággal és 5,5 tonnás maximális felszálló tömeggel (ebből 3 tonna hasznos teher) az UAV-t hírszerzésre, megfigyelésre és felderítésre (ISR), kommunikációs közvetítésre és csapásra tervezték.

Az AAROK felszálló tömege 5500 kilogramm, a turbólégcsavaros hajtómű 463 kilométer/órás maximális repülési sebességet biztosít. A repülési idő 30 óra, a maximális magasság 9144 méter.

Az automatikus fel- és leszállási rendszerrel felszerelt, rövid kifutópályáról üzemel. Kétféle adatkapcsolattal, egy látóvonallal és egy SATCOM-mal van felszerelve. Optronikai gimbal szerelhető fel, melynek átmérője akár 25 hüvelyk is lehet. Párizsban egy Safran Electronics & Defense Euroflir 610 gimbal került kihelyezésre a repülőgépváz mellett, ezt az érzékelőrendszert az Eurodrone programhoz fejlesztették ki. Tartalmaz nagy felbontású nappali és termikus optikát, lézeres célmegvilágítót, jelölőt és távolságmérőt, valamint egy fedélzeti automatikus célfelismerő rendszert. A jelentős teherbírásnak köszönhetően egy második érzékelő is telepíthető, többcélú radar formájában, tengeri képességgel és földi térképezési móddal, így az Aarok többcélú UAV lehet. Más elektronikus rakományok is felszerelhetők, mint például az ELINT, továbbá UAV rádióreléként is képes működni.

Ami a fegyvereket illeti, a felfüggesztési pontok két 500 kg-os irányított bombának vagy négy 250 kg-os bombának adnak helyet, kisebb fegyverek is szóba jöhetnek, de akár 16 levegő-föld rakétafelszerelése is lehetséges. Párizsban a Safran E&D AASM nagy hatótávolságú csapásmérő fegyverek voltak láthatók.

Forrás:

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/ukraine-conflict-aarok-uav-to-be-built-in-ukraine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük