Marokkó az első afrikai ország, amely nehézfegyvereket küld Ukrajnának

A címlapkép az egyik javításon levő marokkói harckocsit ábrázolja

Forrás: https://www.menadefense.net/afnord/le-maroc-offre-ses-chars-a-lukraine/

https://www.dw.com/en/tanks-to-ukraine-mark-change-in-moroccan-foreign-policy/a-64527084

Marokkó lett az első afrikai ország, amely nehézfegyvereket küld Ukrajnának. Az ország 20 darab felújított T-72B fő harckocsit szállít a kelet-európai országba.

A marokkói hadsereg összesen 148 darab T-72-vel, 136 darab T-72B-vel és 12 darab T-72BK-val rendelkezett a fehérorosz hadsereg készleteiből, amelyeket használtan vásároltak két tételben 1999-ben és 2000-ben.

Az algériai hírügynökség, a fent forrásként hivatkozott MENA Defense, DW és más nemzetközi sajtóorgánumok (Newsweek, a Sueddeutsche Zeitung és az NZZ) szerint Marokkó már tavaly, az április 26-án a Ramstein német katonai bázison tartott megbeszélésen beleegyezett, hogy küld Ukrajnába harckocsikat. Cserébe az USA nyilvánvalóan pénzügyi és katonai támogatást ígért.

A ramsteini csúcson egyébként Tunézia és Marokkó volt az a két ország, amely Észak-Afrikát képviselte. Tunisz akkoriban két teherszállító repülőgépnyi segélyt küldött a lengyelországi Rzeszow repülőtérre, ahol központosították az Ukrajnának nyújtott logisztikai segélyt. Ezzel szemben Marokkó fegyvereket szállít.

Azt a megállapodást, hogy csehországi felújításon keresztül történő szállításról van szó, csak később hozták nyilvánosságra. A javítás alatt levő marokkói harckocsik Petr Fiala cseh miniszterelnök január 9-i látogatása során voltak láthatóak a felújításukat végző cseh Excalibur Army cég sternbergi javítócsarnokában.

A nagyjavítást megelőzően a harckocsik rosszul karbantartott állapotban voltak, vélhetően Marokkónak nem volt megfelelő eszköze a működésük fenntartásához. 

A homokszínű lövegtorony javítás előtt az Excalibur Army cég sternbergi javítócsarnokában.

Érdekességként bemutatjuk a tornyokat. A lövegtornyok (amelyeket külön is hoztak a javításra, biztosan nem voltak használva), a Marokkóból kapott állapotukban voltak kiállítva, és eredeti homok színükben voltak megőrizve.

Megjegyezzük, hogy április 17-én az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy Csehország a korszerűsítésre átadott marokkói 130 tank közül csak 56 darabot adott vissza a királyságnak, a többi 74 darabot „kisajátították”. Ezt a körülményt nem kívánjuk kommentálni, mivel a blogunk kimondottan az ügyek hadiipari (és nem politikai) vonatkozásaival foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük