A Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) modellértékű, figyelemreméltó kezdeményezést tett. A magyar gyártócégek bevonásával (július 1-2-án kétnapos szakmai napot szervezett a hajmáskéri Kiképző Bázison.

Deme László a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg az eseményt. Elmondta, hogy a drónok fontos szerepet játszanak a 21. századi hadviselésben, sokfajta műveleti tevékenységeben vesznek részt. Mennyiségük növekszik, az alkalmazók arra törekednek, hogy az autonomitást (értsd a hazai gyártást) megteremtsék és fenntartsák.

A VIKI célja az volt, hogy a találkozót követően a szállító és a lehetséges vevő között konkrét szakmai egyeztetés jöjjön létre. Ennek eredményeképpen a vevői elvárások befolyásolhatják a termékfejlesztést, ezáltal sikeres, verseny- és piacképes termékek jöhetnek létre.

A kétnapos szakmai napon párbeszéd jött létre a védelmiipari beszállítók és a katonai felhasználók, a honvédség között. Gyakorlatilag a kínálati oldal bemutatta azokat a drónokat és más eszközöket, amelyeket a magyar (védelmi) ipar előállított.

A hazai gyártók és hazai vevők „összehozása” mindenféleképpen hasznos, mivel a cégek konkrét megnevezése nélkül kijelenthető, hogy vannak olyan cégek, akik a termékeiket főképpen exportálják, és itthon egyelőre nem sikerült azokat értékesíteni. Reméljük, hogy a szakmai nap hozzájárul a hazai értékesítés létrejöttéhez.

A rendezvényen az alábbi cégek és intézetek vettek részt (ABC sorrendben):

4iG Nyrt.

ABZ Drone

Airformance Kft.

BHE Bonn Hungary Electronics Kft.

Crydet Kft.

Dat-Golf Kft.

Gamma Zrt.

Genevation Aircraft Ltd.

HM Arzenal Kft.

HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.

Hungaro-copter

IMG Solutions Zrt.

ITSec Area Kft.

MEDIRLAB

Metalcom Zrt.

MouldTech Systems Kft.

Közszolgálati Egyetem

Óbudai Egyetem

Pro Patria Electronics Kft.

Rotors & Cams Kft.

Széchenyi István Egyetem.

A cégek felsorolását megtekintve látható, hogy nem csak drónokkal foglalkozó cégek voltak jelen, hanem légijárművekkel foglalkozó cégek, integrálható szenzorokkal foglalkozó cégek, és más szakágbeli cégek is (pl. radar, kommunikáció). Fentieken túl örömteli volt az, hogy nem csak gyártócégek voltak jelen, hanem egyetemi képző intézmények is. Utóbbi különösen azért fontos, mert a magyar védelmi ipar újbóli megteremtésének alapvető követelménye, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű humán erőforrás álljon rendelkezésre.

A cégek a termékeiket statikus és dinamikus bemutatón történő demonstrációval, továbbá prezentáció formájában tudták bemutatni.

Az alábbiakban megtekinthetünk egy rövid (2’53”) YouTube videót az eseményról.

A rendezvény megszervezés reméljük, hogy tradicionálissá és modellértékűvé válik, ami egy újabb megjelenési forrást jelent a magyar cégek számára.

Címkép: az egyik hazai gyártó merevszárnyó drónja

Forrás:

https://honvedelem.hu/hirek/onallo-magyar-drongyartas-ut-az-autonomia-fele.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük