A Magyar Nemzet június 4-én a Honvédelmi Minisztérium hozzájuk eljuttatott közleményére hivatkozással tájékoztatást adott arról, hogy a Magyar Honvédség készletéből 50 darab szovjet gyártmányú BTR típusú személyszállító harcjármű a közelmúltban értékesítésre került Szerbia részére.

A közlemény szerint a BTR-ek már meg is érkeztek Szerbiába.

A lap szerint: „Nagy üzletet kötött a Magyar Honvédség”.

Szerbia és Magyarország egymás stratégiai partnerei, az együttműködés a védelmi és katonai együttműködésre is kiterjed – szögezte le a tárca vezetője a lap közleménye szerint.

A lap közli továbbá, hogy a honvédelmi miniszter tavaly januárban rámutatott: a haderőfejlesztésben az egyik legfontosabb cél, hogy a Magyar Honvédség a legmodernebb, 21. századi csúcstechnológiával legyen felszerelve. Ezt szolgálják az új beszerzések is. Akkor a miniszter azt is említette, hogy a Magyar Honvédség már régóta eladná a számára feleslegessé vált, leselejtezett, nem használható eszközöket. Ennek célja, hogy helyet biztosítson a haderőfejlesztési programja alatt beérkező haditechnikának, illetve az eladási árból modern eszközöket vásárolhasson.

Megjegyezzük, hogy blogunkban korábban (április 17.-én) „Szerbia: 2K12 KUB légvédelmi rendszerek Magyarországtól” címmel már foglalkoztunk azzal, hogy Magyarország Szerbia számára értékesített kivont haditechnikai eszközöket.

A hivatkozott cikk itt tekinthető meg: https://vedelmiiparblog.hu/blog/szerbia-2k12-kub-legvedelmi-rendszerek-magyarorszagtol/

A fenti eladások üzleti paramétereiről (eladási ár, eladás feltételei) nincs információnk. Ugyanakkor azt meg kell említeni, hogy az ilyen jellegű reexport esetén „normális” körülmények között kikérik az eredeti gyártó (OEM – Original Equipment Manufacturer) engedélyét (hozzájárulását) az eladáshoz. Nem tudjuk, hogy ez jelen esetben megtörtént-e (feltételezzük, hogy igen), és orosz részről valószínűleg nincs olyan ok, ami kizárná ilyen eszközök Szerbiába történő szállítását.

A rendszerből kivont haditechnika eladása egyébként nem könnyű, ráadásul költséges is.

A kivont haditechnikát tárolni, őrizni szükséges. Eladási szándék esetén fenn kell tartani annak fizikai állapotát, rossz állapotú eszközöket nehéz értékesíteni.

Amennyiben az értékesítés meghiúsul, akkor a kivont haditechnikát megfelelő ipari technológia alkalmazásával, a környezetvédelmi előírások betartása mellett meg kell semmisíteni.

Vélhetően ez lehet a sorsa azoknak a Gripen előtti korszakból származó kivont MiG-29 repülőgépeknek és hajtóműveiknek, amelyeket többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült értékesíteni, azokat ismereteink szerint őrzik, állaguk pedig napról napra romlik.

Mindezen körülmények figyelembevételével szükséges a jelenlegi BTR-80 eladást értékelni.

Címkép: illusztáció – a Magyar Honvédség BTR-80 járműve harci cselekmények között

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük