2024. január 30-án a Rheinmatall központi sajtószolgálata az alábbi közleményt adta ki:

A várpalotai új Rheinmetall lőszergyár, amelyet jelenleg a magyar N7 holding épít a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vegyesvállalat megbízásából, a terveknek megfelelően bővül. Az építkezés második üteme 2024 januárjában kezdődött.

A gyár többfázisú építésénel illetve bővítésének koncepciója már létezett 2022 februárja, az ukrajnai orosz invázió előtt. A projekt egy stratégiai magyar beruházás a Rheinmetallal együttműködve, válaszul az akkor már látható lőszerhiányra, tekintettel az európai és a NATO iránti kereslet várható növekedésére. Ezenkívül további célja, hogy csökkentse Európa függőségét a tengerentúli importtól.

Éppen egy éve tették le Várpalotán az új Rheinmetall üzem első részének alapkövét, ahol a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vegyesvállalata a jövőben különféle rendszerekhez gyárt majd lőszereket. Az üzem első bővítési szakasza lehetővé teszi a 30 mm-es közepes kaliberű lőszerek gyártását a Lynx gyalogsági harcjárművekhez, amelyeket a Rheinmetall új zalaegerszegi harckocsigyárában fognak megépíteni. A gyártás 2024-ben kezdődik.

A most induló „Várpalota 2.0” bővítés 20 hektárral, mintegy 120 hektárra növeli az üzem méretét. Az alkalmazottak száma összesen 200 főre nő.

Ezenkívül a termékpaletta új típusú lőszerekkel bővül, elsősorban 155 mm-es tüzérségi lövedékekkel a PzH 2000 önjáró tarackhoz és 120 mm-es lőszerekkel a Leopard 2 fő harckocsihoz és lehetséges követőjéhez, a Panther KF51 EVO-hoz. A gyártás a tervek szerint 2026 elején kezdődik. Ezen kívül a Rheinmetall fejlesztési és átvételi tesztelést is tervez Várpalotán.

Ennek a magyarországi lőszergyártási kapacitásbővítésnek a része egy további robbanóanyag-gyártó üzem (RDX), amely párhuzamosan épül ugyanott, a Reinmetall és az N7 vegyesvállalatában. Ez nagymértékben hozzájárul az európai lőszergyártás alapvető nyersanyag ellátásának biztosításához is.

A várpalotai termelés egy része a magyar honvédség igényeit fogja kielégíteni, a többit exportra szánják.

A Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. által üzemeltetett újonnan épült üzem mellett ma már Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban gyárt lőszert.

Címkép: a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vegyesvállalat távlati képe Fotó: Rheinmetall

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük