A rendszerváltás utáni évtizedek elsöpörték az addig létező magyar kézifegyver gyártást. A FÉG (Fegyver és Gázkészülék Gyár) felszámolásra került, eszközeit értékesítették, a személyi állomány szétszéledt. Ez utóbbi jelentette a legnagyobb problémát, mivel financiális források rendelkezésre állása esetén az eszközök és technológia viszonylag gyorsan beszerezhetők, de az ütőképes, kiképzett humán erőforrás megszerzése, kiképzése hosszú ideig tart, akár évtizedeket jelent.

Megjegyzés: a fenti bekezdés szó szerint megegyezik a „A magyar kézifegyver-gyártás újraindítása” c. cikk első bekezdésével.

A fegyverfejlesztés legfontosabb eleme a mérnök, aki megtervezi a fegyvert. Ő az, akit a legnehezebb megszerezni az összes termelői tényező közül.

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt.-nek össze tudott gyűjteni egy olyan mérnökcsapatot, amely képes kézi lőfegyverek megtervezésére. Az itthon „hadrafogható” mérnökállomány mellett külföldre távozott mérnököket is bevontak a fejlesztőmunkába.

A cég főbb adatai:

Alapítás dátuma 2020.06.23.

Fő tevekénység: Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés

Székhely: 6640 Csongrád, Jókai Mór utca 14.

Alaptőke: 5 millió Ft,

 Létszám: 4 fő (2022.08.02.).

A fejlesztett termékek az alábbiak:

  • pisztoly
  • géppisztoly
  • gépkarabély
  • golyószóró
  • gránátvető
  • géppuska.

A magyar kézifegyver gyártás licencadó partnerének a cseh CZ gyár azért lett kiválasztva, mert tőlük lehetett a legtöbb fegyver féleség gyártási licencét beszerezni (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély). Ezt az állapotot a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. a kifejlesztett nomenklatúrával (összesen 6 féleség) túllépte.

A fejlesztett termékekről a nagyközönséget 2021. augusztusában tájékoztatták a kecskeméti repülőnapon.

A kifejlesztett termékekkel kapcsolatosan az alábbi információk állnak rendelkezésre:

G9HSP pisztoly

A jelenleg kifejlesztett fegyver egy 9 mm kaliberű szolgálati pisztoly 9×19-es Luger lőszerre. Folyamatban van 40-es S&W lőszerre és .45 ACP lőszerre optimalizált variáns kidolgozása is. Az alkalmazott lőszer alapján a tárkapacitás 17, 15 és 13 lőszer befogadóképesség lehet.

Kétfajta sütési rendszerrel készül, amely egy magyar szabadalommal védett megoldás:

  1. ütőszeg típus
  2. kakasos típus

A kiválasztott sütést a felhasználó mintegy 30 mp alatt be tudja szerelni. Egyelőre nem ismert, hogy ez a megoldás mennyire válik majd be a gyakorlatban, hiszen évtizedes vita van arról, hogy melyik megoldás a jobb. Mindenesetre ez a „kevert” megoldás először jelenik meg a magyar fegyver fejlesztésben.

A tár szekrény felépítésű, nem saját gyártmány, hanem az osztrák Glock cég terméke. A Glock tárat egyébként sok más fegyvergyártó is felhasználja. Sajátossága, hogy a szekrény falai műanyagból vannak, ezért a külmérete nagyobb, mint egy fémvázas táré, ezért az elkészített pisztoly háza széles (és vastag), általában 30 mm feletti.

3 db prototípus tesztelése már megtörtént, mintegy 5000 lövés leadásával.

A nullszéria legyártását követően a sorozatgyártás példányait a különleges rendeltetésű dandárnak adják át csapatpróbára.

G9SMG géppisztoly

A pisztoly esetében alkalmazott lőszerekkel használható, a tárak kompatibilisek, de nagyobb kapacitásúak is alkalmazhatók. A legnagyobb kapacítású Glock tár 32 lőszer befogadására alkalmas. A géppisztoly hatásos lőtávolsága mintegy kétszer akkora, mint egy pisztolyé, 80-100 méterre tehető.

G224AR gépkarabély

Háromféle alváltozat létezik, amelyek alkatrész cserével átjárhatóak.

Az alkalmazható lőszerek:     5,56×45,          7,62×39,          6,8×43

Hatásos lőtáv: 500 – 600 m.

G308BR típusú automata puska

Támogató lövészfegyver kategóriába sorolható távcsöves öntöltő puska.

Az alkalmazható lőszer: 7,62×51 (max. 20 tárkapacitás).

G224 LMG könnyű géppuska/golyószóró 

Az alkalmazható lőszer: 5,56 NATO lőszer

Piaci esélyt ad a jelenleg több évtizede még rendszerben levő PKM géppuskák (a modernizált Kalashnikov géppuska) várható cseréje.

G40GL gránátvető

40 x 46-os gránátvető, egylövetű fegyver.

Használható önállóan vagy fegyverhez csatlakoztatott módon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük