A Fuchs és Lynx harcjármű gyártása Ukrajnában a tervek szerint 2024-ben indul

A Rheinmetall már 2024-ben meg akarja építeni az első harcjárműveket Ukrajnában. 

Első helyen a kerekes hajtású páncélozott szállítójármű, a Fuchs és a Lynx lánctalpas páncélozott szállítójármű áll.

2023. szeptember 28-án a Német Szövetségi Kartellhivatal (Bundeskartellamt) engedélyt adott a Rheinmetallnak egy közös védelmi vállalat létrehozására .

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall Group már 2024 -ben meg akarja építeni az első harcjárműveket Ukrajnában. Mint Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a WirtschaftsWoche-nak december 2-án adott interjújában kifejtette, arra számít, hogy legkésőbb a jövő év elejéig megfelelő szerződést kötnek Ukrajnával a Fuchs kerekes szállítójármű és a Lynx gyalogsági harcjármű megépítésére.

„A szerződés aláírása után az első kerékhajtású járművet körülbelül hat-hét hónap után, az első Lynxet pedig 12-13 hónap után szeretnénk átadni Ukrajnában” – mondta Papperger a WirtschaftsWoche-nak. Az ukrajnai Fuchs gyártása 2024 nyarának végétől lehetséges, a Puma versenytársa, a Lynx pedig már 2025 nyarán következhet. 

A Papperger jóval korábban akar újonnan épített harckocsikat szállítani Ukrajnába. „Az első tíz Lynx jármű már itt, Németországban vagy Magyarországon készül Ukrajna koprodukciójában” – számolt be a vezető.

A magyarországi gyárral igencsak jól jártak a németek, ugyanis 49%os tulajdoni része van csak benne a magyar 4iG Csoportnak, amelyet Jászai Gellért üzletember vezet. 51%ban a német anyavállalat kezében vannak az üzem részvényei, így tényleges döntéseket a németek hoznak benne.

„A felfutási szakaszt követően gyorsan el kellene érnünk, hogy jelentős számú ilyen járművet teljes egészében Ukrajnában gyártsunk.” A német szövetségi kormány jelezte, hogy megadja a gyártáshoz szükséges exportengedélyt.

A szokatlanul rövid átfutási időt Papperger azzal magyarázza, hogy az együttműködés jól halad. A Rheinmetall már most Ukrajna legnagyobb védelmi ipari partnere. A csoport 2022-ben mintegy 900 millió euró értékben kapott megrendeléseket, 2023-ban pedig mintegy két és fél milliárd euróra nőtt a rendelésállomány.

„Jövőre pedig minden bizonnyal több lesz” – jósolja Papperger. Magyarországon már folyik a Lynx sorozatgyártása. Emellett Ukrajnában páncélozott járműveket tartanak karban, és Németországban képezték ki az ukrajnai szakmunkásokat erre a célra.

Befejezésül néhány szót arról, hogy Papperger az Ukrajnába szánt első 10 Lynx jármű megépítését Németországban esetleg Magyarországon hajtaná végre ukrán kooperáció bevonásával. Az 51%-os német tulajdoni arány birtokában ez alapvetően a német tulajdonos üzleti döntése lehet. Azt most nem taglaljuk, hogy egy ilyen esetleges exporthoz milyen magyar export hatósági engedély lenne szükséges.

Ugyanakkor a Rheinmetall ukrajnai üzleti menetelése létrehozza azt az állapotot, hogy Ukrajnában létrejöjjön a saját Lynx gyártókapacitás. Ez a magyar Lynx-ek külpiaci értékesítésének esélyeire semmiféleképpen sincs jó hatással. A magyar gyártókapacitások mellett létrejön egy konkurrens ukrán gyártó, amellyel majd versenyeznünk kell a harmadik piacokon.

A majdani ukrán cég erős versenytársnak fog számítani. Az ukrán hadiipar a külföldi befektetések miatt meg fog erősödni, vélhetően exportorientált hadiipar fog létrejönni. A SIPRI (Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet) legfrissebb kimutatása szerint az ukrán hadiipar már így is bekerült a világ top 100 cégei közé. Konkrétabban: Ukrajna védelmi ipara, ezen belül az Ukroboronprom állami vállalat, amely magába foglalja az állami tulajdonú cégeket,  jelenleg már a 81. helyet foglalja el a világ védelmiipari rangsorában.

Címkép: magyar KF41 Lynx páncélozott gyalogosszállító jármű

Forrás:

https://www.wiwo.de/unternehmen/industrie/rheinmetall-panzerproduktion-in-der-ukraine-soll-schon-2024-starten/29532760.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük