Késik az új lőszerek gyártása Svédországban, mivel a teszthelyeken a hosszú sorban állás miatt sokat kell várni a tesztekre.

 Karlskogában az előírt technológia szerint a  gránátokat tesztelik, mielőtt Ukrajnába küldenék azokat.

A Bofors tesztközpont vezetője, Stefan Krol elmondta , hogy a teszthelyek hiánya  Európa-szerte aktuális és jellemző.

” Európa-szerte hosszúak a sorok az új lőszerek tesztelésére, pedig nagy szükség van a lőszerekre ” – mondta Stefan Krol.

A lőszertesztelő helyek száma Európában korlátozott, ennek eredményeként olyan helyzet jön létre, amikor már vannak kész lőszertételek, amelyeket nem lehet azonnal tesztelni. Mindez késlelteti a szállítást.

A svéd Bofors fegyvergyártó cég tesztközpontjának vezetője elmondta, hogy a teszteléshez nappali fényre van szükség, így „nem dolgozhatnak éjszakai műszakban azok a tesztközpontok, amelyeknek minden szállított tételt ellenőrizniük kell”.

Azt is közölte, hogy most egy év hosszúságú a várakozási sor a Boforsnál.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a Svéd Biztonsági és Védelmi Vállalkozások Szövetségének főtitkára, Robert Limmergaard elismeri, hogy Svédország az adott helyzetben arra kényszerül, hogy olyan megoldásokat keressen, amelyek „szükségesek Ukrajna és más partnerországok ellátási képességének növeléséhez..”

A probléma feltételezett megoldásaként egy újabb teszthely megnyitását javasolta.

Tudni kell, hogy egy speciális tesztközpontnak modern tesztberendezésekkel és laboratóriumokkal kell rendelkeznie, amelyek képesek tesztelni mindent, kezdve az alkatrészektől a kész fegyverrendszerekig.

A Bofors Tesztközpont jól fejlett infrastruktúrával rendelkezik, 250 km-es úthálózattal, amely számos vizsgálati helyszínt, laboratóriumot, irodát és egyéb épületet köt össze.

A lőtáv mintegy 25 km-es hosszúságú, és 4 km-es szélességű. A teljes korlátozott vizsgálati terület körülbelül 200 km².

Egy ilyen új teszthely létrehozása hasonló területet és hasonló infrastruktúrát igényel. Mindez időt és jelentős ráfordítást igényel.

Címkép: Bofors Tesztközpont Svédországban, Karlskogában Fotó: Bofors Tesztközpont

Forrás:

Karlskoga testas granater innan de skickas till Ukraina 28 mars 2024 – Ekot fördjupning | Sveriges Radio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük