Várpalotán épül fel a magyar állam és a Rheinmetall közös beruházásaként a közepes és nagy kaliberű lőszereket gyártó lőszergyár

Forrás: Wikipédia: Honvedelem.hu : https://magyarnemzet.hu: https://novekedes.hu/

A gyár alapkövét 2022 december 15.-én tették le egészen különleges körülmények között. Az alapító okiratot tartalmazó kapszulát drónok emelték be a helyükre.

Az alapkőletétellel kezdetét vette a Védelmi Ipari Park megvalósításának első fázisa, amelyben a mintegy 150 hektáron működő hadiipari komplexum a közel kétszáz új munkahelyet teremt. A lőszergyár 49%-ban a magyar állam, 51%-ban a Rheinmetall Waffe Munition GmbH vállalat tulajdona lesz.

A létrehozandó lőszergyár alapvetően magyar felhasználásra, de exportra is fog termelni.

A magyar állam 2022 márciusában egy több évre szóló, több százmillió euró értékű lőszerszállítási szerződést kötött a Rheinmetall vállalattal, amely kötelezte magát, hogy a megrendelés jelentős részét a Várpalotán felépülő üzem termeléséből elégíti ki. A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik, 2031-ig tart, és kulcszerepet játszik benne a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában lévő, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával a honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU, végül a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszereit fogják gyártani. Bejelentése szerint a beruházás értéke 250-300 millió EUR.

A gyártás kaliberenként különböző időpontokban indul majd az alábbiak szerint:

  1. Első szakasz: közepes kaliberű (30 milliméteres) lőszerek gyártása, amely a tervek szerint 2024 harmadik negyedévében kezdi meg a termelést
  • Második szakasz: nagy kaliberű (120 és 155 milliméteres) lőszerek gyártása, ez az üzem várhatóan 2025-ben kezd termelni
  • A Hirtenberger Defence Systems magyarországi üzemének létrehozása 2024 végéig megtörténik a tervek szerint
  • Az RDX-et előállító robbanóanyag gyár várhatóan 2026-ban kezdi meg a termelést.

2027-ig a vállalatcsoport kétmilliárd eurós árbevétellel kalkulál.

A fenti blog-cikket a Rheinmetall alábbi sajtóközleményével (2023. január 17.) egészítjük ki:

Kapacitásépítés lőszergyártáshoz

Alapkőlerakás a várpalotai Rheinmetall új lőszergyárban

Letették az alapkövét a várpalotai Rheinmetall új üzemének, ahol a Rheinmetall Hungary Munitions vegyesvállalat a magyar állammal együttműködve különféle rendszerekhez gyárt lőszert. A zalaegerszegi Rheinmetall üzemben jelenleg készülő Lynx gyalogsági harcjármű 30 mm-es közepes kaliberű lőszereinek gyártását a tervek szerint 2024-ben kezdik meg.

A második szakaszban a gyártási kapacitást bővítik, és a termékpalettát más lőszertípusokkal is bővítik.

Magyarország régi stratégiai partnere, a Rheinmetall AG ezután a Leopard 2 harckocsihoz és a PzH 2000 önjáró tarackhoz lőszert gyárthat a várpalotai üzemben. Mindkét rendszert a Magyar Honvédség használja. A termelés egy része a magyar honvédség számára irányul, néhány termék exportra is kerül.

A teljes termelési kapacitás 2025-ben érhető el. Emellett a Rheinmetall Várpalotán is tervezi K+F tevékenységét.

A Csoport (értsd: Rheinmatall) így szisztematikusan bővíti lőszergyártási kapacitását. Nemrég bejelentette a spanyol Expal lőszergyártó felvásárlását, amely megduplázza gyártási kapacitását ezen a területen.

A Rheinmetall lőszert gyárt Németországban, Olaszországban, Svájcban, Dél-Afrikában és Ausztráliában.

A Rheinmetall Magyarország fontos partnere, segíti az országot stratégiai céljainak megvalósításában és honvédelmi ipara fejlesztésében. Ezzel a gyárral a Rheinmetall Magyarország jövőbeni lőszerigényét, valamint Németország többi partnerországának növekvő lőszerigényét is képes lesz kielégíteni. A várpalotai beruházások mellett a Rheinmetall további termelési kapacitásba és egy fejlesztőközpontba fektet be Zalaegerszegen, ahol olyan járműrendszereket fejlesztenek és gyártanak, mint a Lynx gyalogsági harcjármű, valamint Szegeden alakít ki fejlesztési kapacitásokat.

A Rheinmetall 2022 májusában bejelentette, hogy vegyesvállalatot hoz létre a 4iG Nyrt.-vel és a magyar állami tulajdonú HM Electronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel (HM El Zrt.) a magyar fegyveres erők digitalizálásának előmozdítása érdekében. A Rheinmetall ezzel a magyar honvédség partnereként tovább bővíti pozícióját Magyarországon. Az együttműködés alapvető célja a magyar fegyveres erők és a többi közép-kelet-európai NATO-ország digitalizációjának elősegítése, valamint a szükséges digitális eszközök fejlesztése és szállítása.

A várpalotai gyár elkészültekor mintegy 200 embernek ad majd munkát. Az üzem növekedésével több munkásra lesz szükség.

„Csapatunkba olyan alkalmazottakra van szükségünk, akik tapasztalattal rendelkeznek a termelésben, a minőségbiztosításban, a beszerzésben, a raktározásban és a logisztikában, az üzem karbantartásában és adminisztrációjában. Kifejezetten a robbanóanyagok és lőszerek kezelésében képzett és tapasztalt szakembereket is keresünk” – jelentette ki Michael Krebs, az üzem vezérigazgatója. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük