Az angol média a láthatatlan Armata T-14 harckocsiról ír


Néhány napja már foglalkoztunk a T-14 Armata harckocsival annak kapcsán, hogy bevetették azokat az Ukrajna ellen folyó katonai cselekményekbe (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/oroszorszag-megkezdte-a-t-14-armata-harckocsik-beveteset/).

Az azóta eltelt néhány nap alatt néhány olyan új információ jutott el hozzánk, amelyeket szükségesnek tartunk megosztani olvasóinkkal.

Мантия (Mantiya – Palást) nevezetű álcázó felületi bevonószer alkalmazása

Az oroszok kifejezetten a T-14 Armata harckocsihoz fejlesztettek ki egy Mantiya névre keresztelt maszkolószert is, amely elnyeli a radar- és mágneses hullámokat, taszítja és egyben szórja is azokat.

Mindezzel csökken a harckocsi észlelésének esélye. Ez lehetővé teszi, hogy a T-14 jobban megközelítse és eltalálja az ellenséget, hiszen a csatát gyakran az nyeri meg, aki először látta az ellenséget.

A termikus (infravörös) kisugárzás csökkentése

Egy egyelőre nem publikát módszerrel a működő motor hőkibocsájtása következtében megemelkedő harckocsitest hőmérsékletét a háttérszintre csökkentik.

Ennek eredményeként a jármű többé nem látható (vagy nehezebben felismerhető) az olyan fegyverek számára, amelyek hőérzékelőt használnak a célpontok eltalálására (pl. az amerikaik által adományozott Javelin rendszer lövedékei). Ez a körülmény nagyon lényeges, mivel az orosz tankok megsemmisítésének egyik módszere éppen a Javelin rakéták alkalmazása volt (lásd a The Sun videóját: https://www.thesun.co.uk/news/21902670/moment-russian-tanks-destroyed-ukraine-javelin-missiles/).

Amennyiben akár a Mantiya alkalmazásával, akár a termikus kisugárzás csökkentésével kapcsolatban további információkat tudunk szerezni, azt feltétlenül megosztjuk olvasóinkkal.

Forrás: https://e-vesti.ru/ru/anglijskie-smi-pishut-o-nevidimom-tanke-armata-t-14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük