A Lockheed Martin (LM) hivatalosan is átadta Szlovákiának első F-16 Block 70 Fighting Falcon többcélú harci repülőgépét – jelentette be a gyártó január 10-én.

A 14 repülőgépből az első kettőt a Lockheed Martin dél-karolinai Greenville-i gyárában „szállították” a szlovák légierőnek.

A Lockheed Martin Janesnek adott információja szerint ebben az összefüggésben a „szállítás” a két szlovákiai F-16 Block 70-es típus elfogadását jelenti az (amerikai) Védelmi Szerződéskezelő Ügynökség által.

Ez az elfogadás az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (DoD) 250-es nyomtatványának (általános nevén DD-250) aláírását jelenti.

Röviden: amikor egy repülőgépről azt mondják, hogy „kiszállított vagy DD-250’d”, az azt jelenti, hogy sikeresen befejezte az elfogadási folyamatot, és immár hivatalosan is elismerték az US DoD leltárának vagy eszközeinek részeként.

Ezenkívül az első C-modell (együléses) és D-modell (kétüléses) támogatja a munkahelyi karbantartási képzést, mielőtt Szlovákiába érkezik.

Az első két gép várhatóan 2024 közepén repül Szlovákiába, míg a többi gép szállítása 2025-ig tart.

OJ Sanchez, a Lockheed Martin Integrated Fighter Group alelnöke és vezérigazgatója hangsúlyozta a szlovák szállítás jelentőségét. A mostani helyzet szerint 135 darab repülőgép képezi a cég rendelésállományát F-16 repülőgépekre. Mindezt növeli a bolgár megrendelés, mely szerint Bulgária a közelmúltban ajánlattételi és elfogadási levelet (LOA) írt alá a flottája bővítésére, amely további nyolc repülőgépre vonatkozik.

Az F-16-ról 

Az F-16 stratégiai és értékes választás számos olyan vásárló számára világszerte, akik fejlett vadászrepülőgép-képességeket, regionális és világméretű partnerségeket, valamint megfizethető életciklus-költségeket keresnek. Ma több mint 3100 F-16-os üzemel 25 országban. Az F-16 becslések szerint 19,5 millió repült órát és legalább 13 millió bevetést teljesített. A mai legújabb verzió, a Block 70/72 páratlan képességeket kínál, és hat ország repül majd vele, és számuk növekszik.  

A Lockheed Martinról 

A marylandi Bethesdában székhellyel rendelkező Lockheed Martin Corporation egy globális biztonsági és  űripari vállalat, amely körülbelül 116 000 embert foglalkoztat világszerte, és fő tevékenysége a  fejlett technológiai rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása, integrációja és fenntartása.

Címkép: az első szlovák F-16 a Lockheed Martin cégnél tesztrepülés alatt

Forrás:

https://www.janes.com/defence-news/update-lockheed-martin-hands-over-first-f-16s-to-slovakia/

https://news.lockheedmartin.com/2024-1-10-Lockheed-Martin-Delivers-First-Two-F-16-Block-70-Aircraft-for-Slovakia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük