Litvánia javítja az amerikai hadsereg balti államokban állomásozó egységeinek Abrams fő harckocsiját.

A blog címében az „(is)” kötőszót azért alkalmazzuk, mert ez már a második olyan nemrégiben létrehozott üzem, ahol az Abrams harckocsikat javítják, illetve karbantartják. December 13-án tájékoztatást adtunk arról, hogy a lengyelországi Poznanban megkezdte működést az a karbantartő bázis, amely a lengyel hadsereg tulajdonában levő, és általa üzemeltett Abrams harckocsik műszaki munkáival foglalkozik (https://vedelmiiparblog.hu/blog/lengyelorszag-az-abrams-harckocsiszerviz-megkezdte-mukodeset/).

A litván „Abrams” kapacitásról a litván nemzetvédelmi minisztérium számolt be a közösségi médiában (lásd a lenti forrást). A minisztérium közölte, hogy erősíti a NATO-szövetségesek logisztikai támogatását.

2024 elejétől az amerikai erők a litván hadsereg legmodernebb műhelyében javíthatják nehéz katonai felszereléseiket Rukla falu közelében. Már megérkeztek az első Abrams harckocsik, melyeket amerikai és litván katonai szakemberek is javítanak.

Az amerikai harckocsik karbantartója a német Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) 2022-ben közösen alapított Litván Védelmi Szolgálat. A két partner mindegyike 50%-os részesedéssel rendelkezik a közös vállalatban.

A vegyesvállalat logisztikai támogatást nyújt elsősorban Németországban gyártott harcjárművekhez, mind a litván fegyveres erők, mind más NATO-országok balti államokban telepített páncélozott járművei számára.

A modern karbantartó és logisztikai központ mintegy 12 000 négyzetméteren terül el.

A helyszínt azért választották ki, mert közel volt Litvánia legnagyobb katonai bázisa Rukla városához, ahol a NATO Litvánia Harccsoportja állomásozik, valamint a vasúthoz való közvetlen hozzáférés miatt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Litvániában javítják az ukrán Leopard 2 fő harckocsikat. Az első járművek 2023. december közepén készültek el.

Ez év elején vált ismertté, hogy az ukrán védelmi minisztérium szerződést írt alá a Litván Védelmi Szolgálattal az Ukrán Védelmi Erők által használt német páncélozott járművek logisztikájának és alkatrészellátásának javítására.

Címkép:

A Litván Védelmi Szolgálat javítócsarnokában az első amerikai Abrams harckocsik Forrás: a lent feltüntetett Twitter forrás

Forrás:

https://twitter.com/Lithuanian_MoD/status/1744267930169119205?t=X_WXexuNa8OaXqd9nevxZA&s=19

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük