A Nemzetvédelmi Minisztérium és a litván fegyveres erők a német védelmi iparral együttműködve Litvániában javítják meg az ukrajnai harci műveletekből kihozott Leopard 2 harckocsikat. A harckocsik a műszaki képességeik helyreállítása után visszakerülnek a műveleti területre.

Pénteken (december 15-én) a litván hadsereg Gaižiūnai gyakorlóterén bemutatták a már megjavított harckocsikat, amelyek hamarosan vissza lesznek szállítva az ukrajnai hadszíntérre.

„Litvánia következetesen támogatja Ukrajna függetlenségéért folytatott harcát, és nemcsak katonai támogatást küld, hanem segít a Leopard tankok javításában is, amelyekre nagy szükség van a csatatéren. Ma láthatjuk, hogyan néz ki a megjavított és újjáélesztett nagy teljesítményű harckocsi, amely hamarosan visszakerül Ukrajnába” – mondta Arvydas Anušauskas honvédelmi miniszter a litván hadsereg Gaižiūnai gyakorlóterén.

A harckocsikat Litvániában a „Lithuania Defense Services” (LDS) cég javítja. Ez egy vegyes vállalat, amelyet 2022-ben alapított Litvániában Európa két legnagyobb hadifelszerelés-gyártója – a német Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann -, amely fegyvereket szállít NATO-országokba. A „Lithuania Defense Services” a balti-tengeri országok régiójában telepített NATO szövetséges erők által üzemeltetett harcjárművek karbantartására és javítására szolgál.

A „Lithuania Defense Services” céghez tartozó javítóműhely Jonaván található. Ez év októbere óta ebben a javítóműhelyében javítják az ukrajnai hadszínteréről hozott sérült Leopard 2 harckocsikat.

A fenti tevékenységen túl, Litvánia már megszervezte az Ukrajnának átadott és ellenséges cselekményekben részt vevő önjáró „PzH2000” tarackok javítását és visszaszállítását is Ukrajnába.

Litvánia katonai támogatási csomagokat alakít ki Ukrajna számára, figyelembe véve Ukrajna legnagyobb szükségleteit és prioritásait.

Ennek keretein belül novemberben Litvánia 3 millió 7,62×51 mm-es töltényt adott át az Ukrán Védelmi Erőknek egy új védelmi segítségnyújtási csomag részeként.

Címkép: A „Lithuania Defense Services”-nél megjavított harckocsi bemutatása a gyakorlótéren

Forrás:

https://kam.lt/pirmieji-lietuvoje-suremontuoti-tankai-leopard-2-netrukus-pasieks-ukraina/?fbclid=IwAR1en9__PL-hx87ndWfOdsK7TvtJ-w_mbQsCV9kD8SSbBpOARidaX-EjpuQ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük