Címkép: illusztáció. A Litvánia által korábban a Rheinmetalltól vásárolt Vilkas páncélozott gyalogosszállító jármű Fotó forrása: militaryforum.lt

Litvánia 2 milliárd eurós rekordértékben vásárol harckocsikat

Litvánia egy összesen 2 milliárd euró értékű megrendelés keretében nehéz harckocsikat vásárol Németországtól.

A fenti hírt Kęstutis Budrys, a Litván Köztársaság elnökének nemzetbiztonsági főtanácsadója közölte.

„Ez lesz Litvánia egyik legnagyobb vásárlása – nem csak a hadsereg, hanem Litvánia egésze számára is. 2 milliárd euróról beszélünk, amiben nemcsak a harckocsik költsége, hanem a lőszer, a logisztika és az utánpótlás is benne van. Ez egy nagy vásárlás” – mondta Budrys.

A fenti körülményeket figyelembe véve (lőszer, logisztika, utánpótlás) egyelőre nehéz megbecsülni a megvásárolható harckocsik mennyiségét.

Budris kedden azt mondta, hogy még nem született döntés arról, hogy Litvánia milyen harckocsikat vásároljon.

Májusban a litván hadsereg parancsnoka, Valdemaras Rupšys bejelentette egy három dandárból és egy harckocsizászlóaljból álló könnyű gyalogos hadosztály megalakítását Litvániában.

Rupšys hangsúlyozta, hogy egy harckocsizászlóalj megalakítása szükséges az ország számára, függetlenül a litván hadosztály létrehozásáról szóló döntéstől.

Egyes források szerint Litvánia 50 harckocsi beszerzését szeretné, de vannak, akik ezt nem tartják elegendőnek a megbízható védelemre. Körülbelül 100 harckocsira lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő befolyást lehessen gyakoroljon a csatatérre.

Litvánia területe 65 300 m2, lakossága 2,8 millió. A nem EU és nem NATO országok közül Oroszország Kalinyingrádi területe és Fehéroroszország határolja.

A szárazföldi erők fegyverzete (forrás: Wikipédia)

  • 10 db BRDM–2 felderítő harcjármű
  • 11 db Pskbil
  • 22 db BTR–60
  • 10 db MT–LB
  • 94 db M113A1 páncélozott szállító jármű
  • 72 db M101 jelű, 105 mm-es vontatott löveg
  • 61 db M-43 típusú, 120 mm-es tarack
  • számos különféle típusú páncéltörő fegyver.

Mint a fenti felsorolásból látható, az ország nem rendelkezik nehéz harckocsikkal. Az orosz és fehérorosz szomszédság vélhetően elősegíthette a nehézharckocsik beszerzésére vonatkozó döntést.

Meg kell még említeni azt a speciális körülményt, hogy az ország légiereje nem rendelkezik felfegyverzett repülőeszközökkel. Litvánia légterét NATO szövetséges repülőgépek védik meghatározott rotációs rendben.

Forrás:

https://defence-blog.com/lithuania-to-buy-tanks-in-record-e2-billion-order/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük