A litván hadsereg megállapodást kötött a német Heckler & Koch gyártócég MP7-es géppisztolyainak vásárlásáról. 

A litván védelmi minisztérium beszerzési részlege 2023. október 2-án hirdette ki a szerződés odaítélését a TED európai beszerzési platformon. Az 1,56 millió EUR értékű ügylet egyelőre nem közölt számú lőfegyver szállítását foglalja magában. 

A Heckler & Koch volt az egyedüli ajánlattevő a pályázati eljárásban, és a szerződés 72 hónapra szól.

Érdekes lenne tudni az okát, hogy vajon miért csak egy cég adott ajánlatot a géppisztoly szállítására, hiszen a piac szállítói oldalán egynél jelentősen több potenciális szállító van. Ráadásul 1,56 millió EUR bevétel van akkora, hogy ne menjenek el mellette közömbösen a lehetséges szállítók. Egy dolog biztos, hogy előbb-utóbb ki fog derülni, hogy miért csak egy ajánlattevő volt.

Ez a vásárlás alkalmat ada arra, hogy mélyebben megvizsgáljuk a Heckler & Koch géppisztolyt.

A német Heckler & Koch gyártó által gyártott MP7 géppisztoly egy személyi védelmi fegyver, amelyet 2001-ben vezettek be, és jelenleg több mint 20 országban használják. Különféle konfliktusokban alkalmazták, beleértve az afganisztáni háborút, az iraki háborút, az Inherent Resolve hadműveletet és a Neptunus lándzsa hadműveletet, valamint a pápuai konfliktust.

Az MP7 egy sokoldalú lőfegyver, tömege körülbelül 1,90 kg üres 20 töltényes tárral, mint személyi védelmi fegyver (PDW), és körülbelül 2,10 kg az MP7A1 változatban. 

A fegyver teljes hossza kinyújtott készlettel 638 mm, összecsukott készlettel pedig 415 mm. A cső 180 mm hosszú, maga a fegyver szélessége 51 mm, magassága 169,5 mm.

A fegyver HK 4,6×30 mm-es töltényeket használ, és gázüzemű, rövid löketű dugattyúval és forgó csavarrendszerrel működik. Percenként 950 lövés sebességével és 735 méter/másodperces kezdősebesség Fiocchi CPS Black Tip lőszert alkalmazva. Az MP7 rendkívül hatékony fegyver rövid és közepes hatótávolságon. Hatásos lőtávolsága 200 méter körül van.

Az MP7 20, 30 vagy 40 töltényes levehető tárak befogadására képes. A célzáshoz tríciummal megvilágított felhajtható éjszakai irányzékokkal, valamint állítható kézifegyver- és puskairányzókkal van felszerelve. Ezek a tulajdonságok teszik az MP7-et a különféle fegyveres erők és biztonsági szervek választott fegyverévé világszerte.

Ezzel a felvásárlással Litvánia modernizálja közelharc-képességeit. Ezeket a képességeket az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus során súlyosan tesztelték. Litvánia tehát úgy tűnik, tanul a modern hadviselésből.

Címkép: Heckler & Koch MP7-es géppisztoly

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/lithuanian_army_to_get_heckler_koch_mp7_submachine_guns.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük