A lett védelmi ipar uniós támogatással bővíti a lőszergyártást

Mint ismeretes az Európai Bizottság március 15-én különítette el az Európai Unió hadiipari fejlesztési rendeletében a lőszergyártás támogatásáról szóló rendeletben (ASAP) előirányzott 500 millió eurót. Ez lehetővé teszi az európai védelmi ipar számára, hogy 2025. végére évi 2 millió lövedékre növelje lőszergyártási kapacitását.

A SIA “Valsts aizsardzības korporācija” (National Defense Corporation, LLC – Nemzetvédelmi Társaság, LLC) lett cég egyike azon vállalkozásoknak, amelyek az Európai Bizottság döntése értelmében további tüzérségi lőszergyártási kapacitásokat hoznak létre.

A National Defense Corporation, LLC egy nemzetközi konzorcium többi partnerével – a KNDS csoport franciaországi és olaszországi cégeivel, valamint a Nammo csoport norvégiai és finnországi vállalataival – együtt pályázott projektfinanszírozásra. A nemzetközi konzorcium 2023. vége felé benyújtott kérelme számos projekttevékenység végrehajtását irányozza elő több országban, köztük Lettországban, ahol a kedvezményezettek moduláris tüzérségi töltetrendszerek gyártását kívánják beindítani.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott konzorciumi projekt teljes költsége 41,38 millió euró. Az erre vonatkozó támogatási szerződést idén májusban írják alá.

A lőszergyártás támogatásáról szóló törvény célja a lőszergyártás felpörgetése és bővítése Európa-szerte. A 2023. októberében elfogadott munkaprogramot követte a robbanóanyag-, lőpor-, lűszer-, rakétagyártási és -tesztelési kapacitásokra vonatkozó pályázati felhívás közzététele 2023. december 13-i határidővel.

Mint ismert, az Európai Bizottság által jóváhagyott teljes költségvetés 513 millió euró kerül felosztásra 31 kiválasztott projekt.

Az ipari társfinanszírozással együtt a kezdeményezés becsült teljes költségvetése meghaladja az 1,5 milliárd eurót. Egész Európa profitál majd a tüzérségi lőszergyártási kapacitások jelentős növekedéséből.

Amint azt a fentiekbe jeleztük, a Minisztertanács 2023. novemberében jóváhagyta a SIA „Valsts aizsardzības korporācija” (Nemzetvédelmi Társaság, LLC) állami vállalat létrehozását. A vállalkozás kizárólagos tulajdonosa a Lett Honvédelmi Minisztérium.

Az állami tulajdonú vállalkozás küldetése a honvédelmi ipari beruházások összevont irányítása lesz. A katonai gyártást és annak különböző folyamatait is koordinálni fogja. Ezen túlmenően közvetve felügyeli majd a honvédelmi szektor számára kritikus katonai áruk, technológiák és alkatrészek gyártását és integrálását.

Címkép: illusztráció – lőszergyártás közbeni átmeneti tárolás

Forrás:

https://defence-industry.eu/latvian-defence-industry-to-expand-with-eu-funding-for-ammunition-production/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük