Címkép: a Leopard 2A8 az IDET 2023 kiállításon

Az olasz katonai beszerzési hatóságok tárgyalnak a német Krauss-Maffei Wegmann gyártóval a Leopard 2A7 vagy 2A8 nehéz harckocsi beszerzéséről

Az olasz beszerzési hatóságok még tavaly márciusban hivatalos bejelentést tettek arról, hogy 125 darab új harckocsit kívánnak beszerezni a helyi gyártású Ariete C-1 flottájuk megerősítésére.

A C1 Ariete Olaszország hazai tervezésű és gyártású fő harckocsija, amely az 1990-es évek közepe óta szolgál az olasz hadseregben.

Ez egy harmadik generációs nehéz harckocsi (MBT), amelyet az olasz hadsereg igényeire szabtak. A 120 mm-es fegyverrel és élvonalbeli tűzvezérlő rendszerrel felfegyverzett Ariete a világ egyik legjobb harckocsija volt a bevezetése idején.

Mára azonban hírneve jelentősen megromlott.

A NATO egyik elsődleges tagjának nehéz harckocsijaként (MBT) az Ariete C-1 az alábbiakkal van összehasonlítva, értékelve: a Challenger 2, az Abrams, a Leopard 2 és a Leclerc. Ezekkel a harckocsikkal összehasonlítva az Ariate C-1 nem kapott ugyanolyan szintű fejlesztéseket, mint a többi felsorolt harckocsi, ami miatt sokan a mai harcra alkalmatlannak tartják.

Egyes körökben elnyerte a „NATO legrosszabb harckocsija” címet. (lásd: https://tankhistoria.com/modern-day/ariete/)

Az Ariete C-1 várhatóan a 2030-as évek közepéig marad szolgálatban Olaszországban. 

A Leopard 2A8 felkeltette az érdeklődést

Az olasz katonai beszerzési hatóságok a német Krauss-Maffei Wegmann gyártóval tárgyalnak a Leopard 2A7 vagy 2A8 nehéz harckocsi beszerzéséről, amely a legújabb verzió, és a gyártó éppen most készül erre a típusra.

Különböző olasz sajtóorgánumok beszámoltak a beszerzési tervek állásáról, és még nem hivatalos ugyan, de a források mintegy 4,5 milliárd EUR-óra becsülik a projekt költségét.

Az Olasz Hadsereg vezérkarának vezetője, Pietro Serino tábornok az Italian Defense Magazine-nak adott interjújában hivatkozott az ország érdeklődésére a 125 Leopard 2A7+ vásárlása iránt, amely a modell legújabb verziója.

Nem sokkal ezután ismertté váltak a német tervek a harckocsi fejlettebb, Leopard 2A8 névre keresztelt változatának beszerzésére, amely felkeltette az érdeklődést Olaszországban is, és más, új Leopard 2 vásárlásokba merült országokban is, például Csehországban és Norvégiában.

Mit tudunk a Leopard 2A8-ról?

A Leopard 2A8 a Magyarország által 2018-ban megrendelt 2A7HU változatra épül. Az új harckocsi várhatóan az izraeli Rafael cég Trophy aktív védelmi rendszerét [APS] integrálja, amely képes elfogni a lövedékeket, mielőtt azok célba találnának, valamint a 2A7+ által már használt 120 mm-es L55 sima csövű ágyú beépítése, amely nagyobb torkolati sebességgel rendelkezik, mint a Leopard 2 által korábban használt korábbi L44.

A legénység körülményeinek javítása érdekében a leendő harckocsi új hűtőrendszert kap, valamint egy nagyobb teljesítményű kiegészítő áramfejlesztőt és egy külső kapcsolati telefont, amely megkönnyíti a kommunikációt a külső kiszolgálókkal.

A 2A8 vezetője a kombinált éjszakai látórendszernek köszönhetően, hőkamerával és fényerősítővel javíthatja a jármű éjszakai irányíthatóságát mindkét irányban (elöl, hátul).

A jármű új optikája lehetővé teszi, hogy jobb információhoz jussunk arról, hogy mi történik nagyobb távolságokon; egyszerűbb és intuitívabb digitalizált kezelőszervei lesznek; a parancsnoki és információs rendszer felülmúlja a jelenlegieket, és képes lesz programozható detonációs lőszert kilőni, rugalmasságot és hatékonyságot elérni, miközben minimalizálja a járulékos károkat.

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/italy_negotiates_the_purchase_of_german_leopard_2a7_-_2a8_mbts_tanks.html

https://www.armyrecognition.com/germany_german_army_heavy_armoured_vehicle_tank_uk/leopard_2a8_mbt_main_battle_tank_technical_data.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük