Címkép: illusztráció, Leopard2A4 Ukrajnában

2023. április 21-i ramsteini találkozójukon Németország, Lengyelország és Ukrajna védelmi miniszterei megállapodtak az Ukrán Hadsereghez átadott Leopard 2 nehéz harckocsik (MBT) karbantartási központjának létrehozásáról Lengyelországban, és aláírták a megállapodást ennek alátámasztása céljából.

Összesen 73 Leopard 2A4, A5 és A6 szállítását jelentették be Ukrajnába. Ezeket a harckocsikat szakszemélyzetnek kell karbantartania és javítania az ukrán csapatok bevetése során.

Lengyelország jelenleg kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett a projekt iránt és teljes mértékben felkészült az ukrán Leopard 2 harckocsik javításra történő fogadására, de ezt Németország nélkül nem tudja megtenni.

A lengyel Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) azt állítja (lásd a lenti Tweet forrást), hogy a javítás csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre állnak az OEM-től (OEM- Original Equipment Manufacture vagyis: eredeti alkatrész gyártó) a szükséges alkatrészek (a szerkesztő megjegyzése: ez alapvető szempont a javítás során) amelyek fő gyártói német cégek.

A lengyel védelmi ipar tapasztalattal rendelkezik az országban szolgálatban lévő Leopard 2 harckocsik kiszolgálásában.

„Az ipar kész a lengyel vállalatok kompetenciáinak felhasználására Ukrajna támogatására a függetlenségi harcban” – mondta a PGZ képviselője.

A német tömegtájékoztatás korábban arról számolt be, hogy Németország meg kívánja szakítani a tárgyalásokat a Leopard harckocsik lengyelországi szervizközpontjának létrehozásáról. A Reuters július 12. újságcikke (lásd a lenti forrást) szerint Berlin lemondott a közös lengyelországi harckocsi karbantartási központról. Szerintük a lengyelországi harckocsijavító központ létrehozásáról szóló megállapodás felmondásának lehetséges oka „a lengyel kormány túlzott árelvárása”.

A központnak május végén kellett volna elindulnia. A Mariusz Błaszczak védelmi miniszterrel folytatott áprilisi tárgyalások után német kollégája, Boris Pistorius azt mondta, hogy mindkét fél elérte a végrehajtás végső szakaszát.

A Der Spiegel szerint a lengyel Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) több mint 100 000 eurót követel a tankok „első diagnosztikájáért”, míg Németországban ez általában körülbelül 12 000 euróba kerül.

A német védelmi minisztérium hivatalosan bejelentette, hogy a végső döntés még nem született meg, a lengyel féllel továbbra is folynak a tárgyalások.

A szervizközpont létrehozásának célja a Leopard 2 harckocsik kiszolgálása a lehető legközelebb az ukrán határhoz a logisztikai költségek maximális csökkentése érdekében.

A központot a német Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvergyártó cégek, valamint a lengyel PGZ védelmi vállalat közösen hoznák létre.

A Lengyelországgal kötött megállapodás felmondása esetén a Leopard 2 harckocsikat Németországban és valószínűleg Litvániában fogják javítani.

Források:

https://euro-sd.com/2023/04/news/31205/mou-signed-for-leopard-2-repair-hub-in-poland/

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/german-ministry-says-tank-repair-talks-with-poland-ongoing-2023-07-12/

Polska Grupa Zbrojeniowa  Tweet @PGZ_pl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük