A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) megkezdte a Leopard 1A5 ipari előkészítését Ukrajnába

Forrás: Nicholas Drummond’s Twitter @nicholadrummond

A német KMW védelmi vállalat (Krauss-Maffei Wegmann) megkezdte a Leopard 1A5 harckocsik ipari előkészítését Ukrajnába történő szállítására.

Ezt Nicholas Drummond, a cég tanácsadója jelentette be a Twitteren.

Közzétett egy fotót, amelyen a KMW műhelyeiben az egyik átszállításra előkészített jármű készült.

„Bár ez egy régebbi fő harckocsi, 105 mm-es lövege továbbra is hatékony fegyver, amely legyőzi a legtöbb orosz harckocsit, és felbecsülhetetlen értékű tűztámogatást nyújt az ukrán gyalogság számára” – írta Drummond.

Korábban Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere megosztotta, hogy tavasszal körülbelül 25 Leopard 1 harckocsinak kell megérkeznie Ukrajnába.

„Nyárra 20-25 ilyen harckocsink lesz, év végére körülbelül 80, 2024-re pedig több mint 100 Leopard 1 harckocsi. Ez legalább három zászlóalj, a megvásárolandó anyagokkal, pótalkatrészekkel, lőszerekkel és kiképzéssel együtt” – mondta Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere a német kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követően.

A Leopard 1A5 a német harckocsi a korábbi modell modernizált verziója, amelyet az 1980-as években készítettek. A harckocsi új EMES 18 tűzvezérlő rendszert kapott (ami Leopard 2 harckocsikon alkalmazott rendszerhez hasonló, tehát mindenféleképpen technikai előrelépést jelent). Tartalmazza a lövész hőirányzóját és lézeres távolságmérőjét is. A ballisztikus és a fővezérlő számítógépet is a Leopard 2-től vették át.

A Leopard 1A5 105 mm-es lövegéhez új DM23 és DM33 páncéltörő lövedékeket fejlesztettek ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük