Írta: Jaroslaw Adamowski és Jen Judson     

Forrás: https://www.defensenews.com/        május 24. kedd

Az amerikai hadsereg és a lengyel szárazföldi erők szolgálati tagjai egy Patriot hordozórakéta helyszínére sétálnak, ahol bemutatják annak képességeit a lengyelországi Drawsko Pomorskie közelében, 2018. június 4-én. (A Michigan Army National Guard fotója: Spc. Aaron Good/Released)

Varsó, Lengyelország – Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentette, hogy országa elindítja középtávú légvédelmi programjának második szakaszát azzal, hogy felkéri az Egyesült Államok kormányát, hogy adjon el neki hat Patriot üteget a kapcsolódó felszerelésekkel együtt.

„Előrehozzuk a szerződést a Wisła légvédelmi program második szakaszáról. Aláírtam egy felkérő levelet a Patriot rendszer három hadosztályának, illetve hat ütegének beszerzésére vonatkozóan, amely körsugárzó radarokat, rakétakilövőket és rakétakészletet tartalmaz majd” – mondta Błaszczak a Defence24 Day konferencián Varsóban, idézi a Honvédelmi Minisztérium által közzétett tweet.

A rendezvényen szereplő iparági források szerint a szóban forgó „körsugárzó” szenzor a Raytheon által fejlesztett Lower-Tier Air-and-Missile Defense Sensor vagy LTAMDS, amelyet a gyártó GhostEye névre keresztelt.

A tervezett beszerzés értékét nem hozták nyilvánosságra. Az első Patriot szerződés, amelynek értelmében idén két Configuration 3+ üteget szállítanak Varsóba, 4,75 milliárd dolláros árcédulával járt.

A múlt hónapban Błaszczak bejelentette, hogy Lengyelország fokozni fogja erőfeszítéseit a rövid- és középtávú légvédelmi kapacitások fejlesztésére a szomszédos Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán.

„Levonjuk a tanulságokat abból, ami a keleti határunkon túl történik” – mondta a miniszter, miközben bemutatta, hogy Lengyelország megvásárolta az MBDA közös légvédelmi moduláris rakétáját (CAMM) az ország által elképzelt Narew rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerhez.

„Látjuk, milyen fontos szerepet játszik… a légvédelem. Emiatt jelentősen felgyorsítottuk a Narew rövid hatótávolságú légvédelmi rendszernek a lengyel hadsereghez való eljuttatását” – mondta Błaszczak.

A légi- és rakétavédelmi rendszerek korszerűsítésének szükségessége Európában egyre sürgetőbbé vált, mivel Oroszország továbbra is háborút folytat Lengyelországgal szomszédos Ukrajnával. Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az Egyesült Államok hadseregének egykori európai parancsnoka, hivatali ideje alatt gyakran kongatta a vészharangot Európa nagyobb lég- és rakétavédelmi képessége iránt, és az elmúlt hónapokban hangosan megújította ezt a törekvést, miközben Kelet-Európa jobban megvédi magát. az esetleges orosz támadásoktól.

Miután évekig dolgozott egy összetett lég- és rakétavédelmi beszerzési szerződés részletein, Lengyelország 2018 márciusában felajánló és elfogadó levelet írt alá az Egyesült Államok kormányával a Raytheon Patriot rendszerének megvásárlásáról, amelyet jelenleg az amerikai hadsereg használ.

Lengyelország kezdetben – a Wisla programhoz – két Patriot Configuration 3+ üteget vásárolna, a rendszer legújabb verzióját. Ütegenként két tűzéregység van, így a Raytheon összesen négy tűzéregységet szállítana.

Az első fázisban lévő rendszereket még át kell adni a lengyel kormánynak, de egy iparági forrás szerint az első üteget Lengyelországba szállítják, hogy támogassa a rendszerintegrációs és ellenőrzési gyakorlatot októberben, a másodikat pedig az Egyesült Államok kormánya a naptári év végéig adja át a lengyel kormánynak.

Abban is megállapodtak, hogy az első rendszerek Northrop Grumman Integrated Battle Command System (IBCS) rendszerét tartalmazzák, amely jelenleg az Egyesült Államok hadseregének első üzemi tesztelése és értékelése alatt áll. Lengyelország felmentést kapott az IBCS beszerzése alól a Patriot számára, még azelőtt, hogy az Egyesült Államok hadserege beszerezte volna a jövőbeni integrált légi- és rakétavédelmi rendszerét az ügylet időpontjában.

Az amerikai hadsereg várhatóan szeptemberben fejezi be a tesztelést, és a 2023-as pénzügyi évben várható a teljes ütemű gyártás beindításáról a döntés.

A lengyelek 360 fokos érzékelési képességet szeretnének a radarban, ami a jelenlegi Patriotból hiányzik. Követni kívánják az Egyesült Államok hadseregének példáját, ezért ugyanazt a radart kívánják beszerezni.

A kérés akkor érkezik, amikor az Egyesült Államok hadserege éppen most kezdi átvenni az első LTAMDS-t a Raytheontól. A Raytheon közleménye szerint megérkezett az első radar az új-mexikói White Sands Rakéta Lőtérre, ez az első a hat közül, amelyet idén a kormány teszt állomásaira szállítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük