Lengyelország kétszámjegyű 2024-es költségvetés-emelést javasol a védelmi célokra

Szeptember 5-8 között Lengyelországban, Kielcében megtartják az évente megrendezésre kerülő haditechnikai kiállítást. Mindez alkalmat ad arra, hogy kitekintsünk Lengyelország védelmi (ipari) kiadásaira, annak várható alakulására

A lengyel Pénzügyminisztérium által közzétett 2024-es költségvetési tervezet az ország védelmi költségvetésének meredek növekedését jelzi. A javasolt előirányzat a jelenlegi 97,445 milliárd PLN-ről (23,63 milliárd USD) 113,349 milliárd PLN-re (27,5 milliárd USD) való emelkedést tükröz, ami 16,3 százalékos emelést jelent.

A javasolt védelmi költségvetésen belül nagy, 49,3 milliárd PLN (11,96 milliárd USD) előirányzat szerepel tőkésítésre, beleértve az új felszerelések beszerzését és a katonai infrastrukturális beruházásokat. Ez a teljes javasolt allokáció 43,5 százalékát teszi ki, és Lengyelországot azon európai nemzetek közé helyezné amelyeknél magas a költségvetés kapitalizációra fordított százalékos aránya.

A Minisztertanács határozata értelmében („A Lengyel Köztársaság fegyveres erőinek felszerelése nehéz harckocsikkal” program) egy speciális tartalékalap is létezik, összesen 4,8 milliárd PLN (1,16 milliárd dollár) értékben. Ez a pénz elkülönül a fő védelmi költségvetéstől, de ha beleszámítanak, akkor a 2024 pénzügyi évre tervezett védelmi kiadások 118,149 milliárd PLN-re (28,65 milliárd dollárra) emelkednének. Ezt a pénzt a lengyel szárazföldi erők 18. gépesített hadosztályának szánt Abrams nehéz harckocsik ( M1A1 konfiguráció) 116 egységből álló második tételének költségeinek fedezésére fordítják.

A katonai kiadások további 40 milliárd PLN-re (9,7 milliárd dollárra) növekedhetnek a fegyveres erők támogatási alapjából származó finanszírozás révén, amely elsősorban a Dél-Koreával együttműködve beszerzett hardvereket finanszírozná, mint például az FA-50/ FA-50PLN könnyű harci repülőgépek, K2/K2PL nehéz harckocsik, K9A1/K9PL önjáró tarackok és K239 Chunmoo (Homar-K) többszörös kilövésű rakétarendszerek (MLRS). 

Ezekről az akvizíciókról egy sor ipari együttműködési és katonai beszerzési megállapodás keretében állapodtak meg Szöullal 2022-ben.

Összességében, ha ezt a finanszírozást végrehajtják, Lengyelország védelmi kiadásai 2024-re 158,149 milliárd PLN-re (38,36 milliárd dollárra) emelkednének.

2023-ban Lengyelország védelmi költségvetése a GDP 2,9 százalékát teszi ki, a 2024-es pénzügyi év tervezete pedig eredetileg a jövő évre tervezett GDP 3 százalékának felelne meg. Ez teljesítené a Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter által néhány nappal azután kitűzött kezdeti célt, hogy Oroszország 2022. február 24-én megindította Ukrajna invázióját.

Azóta a lengyel kormány tovább ment, és 2024-re a GDP 4 százalékának megfelelő védelmi költségvetést szorgalmazott, amely azután a GDP 5 százalékára nő.

A további pénzek lehetővé tették a lengyel védelmi tervezők számára, hogy a korábban megállapított határidők előtt felgyorsítsák a modernizációs projekteket, ami lehetővé tette egy erős katonai elrettentés létrehozását a lehetséges orosz behatolásokkal szemben. A leendő harctér minden területe – légi, szárazföldi, tengeri és kibertér – vizsgálatra került a 2035-ig tervezett lengyel műszaki modernizációs terv értelmében.

A műszaki korszerűsítési terv szerint a lengyel fegyveres erők korszerűsítésére fordított beruházási ráfordítást 524 milliárd PLN-ben (127 milliárd USD-ban) határozták meg, amelyből 2021-től 2025-ig több mint 24 milliárd PLN-t (2023-as adatok szerint 5,82 milliárd USD) költenek el. Az ukrajnai invázió ennek a tervnek a nagy részét felgyorsította a több mint 30 milliárd PLN (6,22 milliárd dollár) elköltésével csak 2022-ben.

A 2020-ban megvásárolt 32 Lockheed Martin F-35A Lightning II harci 4,6 milliárd dolláros vásárlástól az Egyesült Államok külügyminisztériuma által augusztus 21-én engedélyezett 96 darab AH-64E Apache támadóhelikopter becsült 12 milliárd dolláros külföldi katonai eladásáig (FMS) terjed. Az éves védelmi beruházások emelkedése – kiegészítő finanszírozással párosulva – biztosítja a tervezők által szükségesnek ítélt korszerű eszközök folyamatos beáramlását.

Lengyelország katonai kiadásainak folyamatos növekedése – amelyet az Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója utáni jelentős emelkedés jellemez – a Forecast International „The Military Market for Europe” című kiadványa szerint már elérte az ötödik legnagyobb védelmi költségvetést Európában.

A Forecast International 2024-re vonatkozó előrejelzési modelljei azt mutatják, hogy Lengyelország a negyedik legnagyobb védelmi kiadások szintjére emelkedik Európában, megelőzve Olaszországot, de jóval lemaradva Nagy-Britannia, Németország és Franciaország mögött. A globális kiadásokat tekintve Lengyelország a tizenkilencedik helyen végzett a Forecast International 2022-ra vonatkozó éves Globális védelmi kiadások 2023-as felmérésében, USA-dollárban számolt adatok alapján.

A legfrisebb rendelkezésre álló adatok szerint ez a helyezés 2023-ban a 15. helyre emelkedik 2023-ban, közvetlenül Brazília mögött és Olaszország előtt a Forecast globális kiadási rangsorában.

Forrás:

Danial Darling    https://dsm.forecastinternational.com/   2023.08.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük