https://defence-blog.com/ 2022. június 8. Írta: Dylan Malyasov

Lengyelország rekordszerződést jelentett be a helyi Huta Stalowa Wola gyártó Krab önjáró tarackjainak eladásáról Ukrajnának, ami az ország valaha volt legnagyobb export fegyvermegrendelése

A lengyel védelmi vállalatok minden idők legnagyobb export megrendelésében Lengyelország beleegyezett, hogy mintegy 60 darab Krab önjáró tarackot ad el Ukrajnának.

(Megjegyzés: a Krab jelentése magyarul: Rák)

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az ország egyik legnagyobb fegyvergyártójához, Stalowa Hutához látogatva megerősítette, hogy Lengyelország aláírta az elmúlt 30 év legnagyobb fegyverüzletét, és 3 milliárd PLN (700 millió dollár) értékben szállít majd fegyvereket Ukrajnának.

Elmondta, hogy az új fegyver igen jelentős szerepet fog játszani a kelet-ukrajnai hadszíntereken.

A Dziennik.pl információi szerint Ukrajna már 18 Krab önjáró tarackot kapott katonai segélyként.

A Krab egy önjáró lánctalpas tarack 155 mm-es ágyúval. Egyesíti a dél-koreai K9 Thunder alvázat egy brit AS-90M Braveheart toronnyal, 52-es kaliberű fegyverrel és a WB Electronics „Topaz” tüzérségi tűzvezérlő rendszerével.

A Krab kialakítása szabvány a modern önjáró tarackoknál, ahol a vezetőállás bal oldalon, az  erőforrás a jobb oldalon van, a torony pedig a járműtest hátuljára van felszerelve. A Krab tarack legénysége öt fős. A torony és a járműtest védelmet nyújt kézifegyverek és tüzérségi lövedékszilánkok ellen. A harci súlya körülbelül 52 tonna.

A Krab tüzérségi rendszer üteg 6 db Krab önjáró tarackból, 2 db teherautó alvázon alapuló lőszer utánpótlás járműből, Waran karbantartó járműből és Azalia tüzérségi C3I járműből áll.

(Megjegyzés: C3I – Command, Control, Communications and Intelligence – Vezetés, Irányítás, Kommunikáció és Felderítés).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük