Az új lengyel kormány nem elégedett a dél-koreai haditechnikai beszerzési szerződések hitelezési feltételeivel

Az új lengyel kormány a fenti hitellel kapcsolatos „problémájáról” a Defense News számolt be (lásd a lenti forrást).

„A [a dél-koreaiak által] részben előterjesztett javaslat a [lengyel fegyvervásárlások] társfinanszírozásáról vagy jóváírásáról elfogadhatatlan ” – mondta Kosiniak-Kamys új lengyel védelmi miniszter a Radio Zetnek adott interjújában.

Hozzátette: a probléma kezelése érdekében még folynak a tárgyalások a dél-koreai kormány képviselőivel.

„Egy része a szerződéseknek már hatályos és folyamatban van, és van egy része, amelyek még további tárgyalások tárgyát képezik ” – magyarázta Kosinyak-Kamysh.

Az előző lengyel kormány egy sor üzletet kötött nagy mennyiségű dél-koreai fegyver vásárlására több milliárd dollár értékben.

A megrendelések között voltak FA-50 repülőgépek, K9 önjáró lövegek, K2 Black Panther harckocsik és a K239 Chunmoo MLRS (Multiple Launch Rocket System – Többszörös Kilövésű Rakétarendszer).

A szállítások tavaly már megkezdődtek, de a keretmegállapodások alapján megrendelt fegyverek nagy részét a dél-koreai pénzintézetek által Lengyelországnak nyújtott második hitelből finanszírozzák.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök decemberi hivatalba lépése után azt mondta, hogy „probléma” van a Szöul által Varsónak nyújtott kölcsönnel.

Az állami tulajdonban lévő Koreai Export-Import Bank, amely a hivatalos exporthitel-ügynökség, majdnem kimerítette a hitelkeretét a Varsóval kötött tavalyi jelentős fegyverüzlet sorozat „eredményeként”.

Ahhoz, hogy a bank újabb hitelt tudjon nyújtani Lengyelországnak, amely fedezni tudja a függőben lévő vásárlásokat, a dél-koreai képviselőknek módosítaniuk kell a vonatkozó jogszabályt még az Országgyűlés mandátumának lejárta előtt.

Lengyelország 15,6 milliárd dollár kölcsönt kért Dél-Koreától a második nagy védelmi szerződés teljesítéséhez. A dél-koreai első pénzügyi segély költségét 12 billió vonra becsülik, ami körülbelül 9,4 milliárd dollár. A második hitel tehát nagyobb, mint az eddig igénybe vett első hitel. A két hitel együttes összege 25 milliárd dollár.

Címkép: a Lengyelország számára legyártott első FA-50 repülőgép

Forrás:

https://www.defensenews.com/global/europe/2024/02/09/poland-south-korea-wrangle-over-big-ticket-weapons-financing/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük