A lengyel minisztertanács „Nemzeti Lőszertartalék” program létrehozásáról hozott határozatot

https://defence24.pl/polityka-obronna/budowa-rezerw-amunicji

A lengyel Monitor Polski (a Magyar Közlöny lengyel megfelelője) 2023. április 6-án megjelentette 2023. március 29-i keltezésű, „Nemzeti Lőszertartalék” („Narodowa Rezerwa Amunicyjna”) elnevezésű hosszútávú program létrehozásáról szóló minisztertanácsi határozatot.

A határozat célja, hogy a nagykaliberű lőszerek országos gyártási bázisa bővüljön és diverzifikálódjon, valamint az országos tartalék lőszerkészlet legyen feltöltve. A program 2023-2029 között tart, és a Lengyel Fejlesztési Alap, az Iparfejlesztési Ügynökség, a Kormányzati Stratégiai Tartalék Ügynökség, a Nemzetvédelmi Minisztérium forrásaiból és egyéb forrásokból valósul meg.

A program részletei a határozat mellékletében találhatók, amely azonban nem nyilvános, a Monitor Polski-ban nem jelent meg. Mindazonáltal ezt a kezdeményezést szükségesnek és pozitívnak kell értékelni. Az Ukrajnában zajló háború bizonyítja a termelési kapacitás és a lőszertartalékok bővítésének szükségességét, különösen a tűzérség számára.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a védelmi-ipari komplexum lengyel állami és magánvállalkozásai növeljék a lőszergyártást.

A kiadott határozat külön nem foglalkozik ezzel, de Lengyelország a szegényített uránból készült páncéltörő maggal rendelkező Abrams tankok lövedékeinek gyártását is bővíteni kívánja. Ebben a témakörben az is szóba került, hogy Lengyelország egy olyan vállalkozást is szeretne létrehozni, amely az Abrams harckocsikat szervizeli és javítja Európában. Ez azért vetődik fel Lengyelország esetében, mert ők Abrams harckocsikat vásárolnak, és egy ilyen karbantartó üzem megbízhatóbbá teszi a harckocsik üzemeltetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük