December 19-én a lengyel Fegyverkezési Ügynökség bejelentette egy megállapodás aláírását a PGZ-NAREW lengyel konzorciummal. A megállapodás 24 darab P-18PL korai észlelő radar szállítására továbbá működésének támogatására (képzési csomag és technikai segítségnyújtás) vonatkozik. 

A szerződés értéke meghaladja a 3,1 milliárd PLN-t (mintegy 785 millió USD).

A szerződést 2027-2035-ben kívánják megvalósítani, az első radarok leszállítása legkésőbb 2027-ben kezdődik meg.

Az első állomások hosszú szállítási ideje összefügg a P-18PL prototípustól jelentősen eltérő sorozatos változtatások teljesítésével. Ennek oka többek között a műszaki fejlődés következtében előálló változások és az alkatrészbázis változó rendelkezésre állása. Mindezek miatt a szükséges alkatrészeket nagyobb tételben, a teljes sorozatra kell megrendelni, ezáltal elkerülhető azt a helyzet, amelyben minden állomás vagy tétel eltér az előzőtől.

A szerződés kivitelezője a PGZ-NAREW konzorcium, amelynek tagjai: Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. (konzorciumvezető), Huta Stalowa Wola S.A., Jelcz sp. z o. o., MESKO S.A., Tengerészeti Kutatási és Fejlesztési Központ S.A., PCO S.A., PIT-RADWAR S.A., Military Zakłady Głosności No. 1 S.A., Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia S.A., Wojskowe Zakłady Elektroniczne S.A. és Zakłady Mechaniczne Tarnów S.A.

A program műszaki vezetője a PIT-RADWAR SA.

– A több mint húsz P-18PL radar szállítására vonatkozó szerződés megkötése újabb jelentős lépés az integrált lég- és rakétavédelmi rendszer kiépítésében. Ezeknek a radaroknak köszönhetően rendszerünk teljesen új képességekre tesz szert a fenyegetések „azonosítására” nagyon nagy távolságból. A NAREW program részeként beszerzett P-18PL radarok nemcsak a rövid hatótávolságú réteget, hanem a teljes integrált rendszert is kiszolgálják, hiszen az IBCS integrált harci parancsnoki rendszerének információforrásai lesznek. Műszaki szempontból egy nagyon innovatív szerkezetről van szó, amely a kiforrott Yagi-Uda antennatechnológiát alkalmazva és a megfelelő digitális feldolgozásnak köszönhetően jelentősen megnöveli a lég- és rakétavédelmi potenciált – hangsúlyozta Michał Marciniak dandártábornok, a Fegyverkezési Ügynökség helyettes vezetője és a Nemzetvédelmi Miniszternek az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Rendszer kiépítéséért felelős kormányhatalmazottja.

Sebastian Chwałek, a Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. elnöke a konzorcium nevében az alábbiakat tette hozzá: „A mai megállapodás nagyon fontos pillanat nemcsak a PGZ-NAREW konzorcium tagjai számára, köztük elsősorban a PIT-RADWAR S.A.-nak, hanem a konzorcium számára is.  A P-18PL radarállomások a legmodernebb megoldások a radar területén. Tökéletesen kiegészíti Lengyelország többrétegű légvédelmi és rakétavédelmi rendszerét, együttműködve a NAREW és WISLA rendszerek indítószerkezeteivel. Ez is azt bizonyítja, hogy a lengyel technikai gondolkodás képes válaszolni a modern és a jövő hadszínterének kihívásaira. A PIT-RADWAR pedig egy olyan vállalat, amely a rádiólokáció globális trendjeit határozza meg.”

Minden P-18PL készlet az alábbi elemeket tartalmazza:

  • a WA-18 antennajármű, amely tartalmazza az antennarendszert, adó- és vevőberendezést
  • jelfeldolgozó rendszert, navigációs és toplink rendszert, „barát-ellenség” harcazonosító rendszert és segédrendszereket (a prototípusban a Jelcz P882-n. 53-as alváz 8×8-as elrendezésben)
  • WW-18 jelzõjármû helyi és hordozható kezelõállomással, kommunikációs berendezés rendszerrel és segédrendszerekkel (Jelcz P662D.43 alvázon 6×6 elrendezésben és JZ-18 tápegységgel kéttengelyes pótkocsin két generátorral – ezek egyike tartalékként szolgál – áramelosztó rendszerként és segédrendszerként).

A P-18PL a légitámadás veszélyére való figyelmeztetésre és a célpontok helyzetének (távolság, irányszög, repülési magasság) meghatározására szolgál, legfeljebb több száz kilométeres távolságban. Ballisztikus rakéta észlelési módban a maximális hatótávolság legfeljebb 900 km, a célpontok repülési plafonja pedig 160 km. A szabványos működési mód a térkeresés az antenna 360º-os elforgatásával, míg a magasságban a digitálisan kialakított vevőnyalábok keresési módban 25º-os, követési módban 45º-os lefedettséget biztosítanak. A radar szektor üzemmódban is működhet, ilyenkor álló antenna mellett a térkeresés 90º-os irányszögben csak elektronikusan történik.

A radar képes együttműködni a Lengyel Fegyveres Erők légierejében és szárazföldi erőiben használt összes parancsnoki rendszerrel. Végső soron a P-18PL a NAREW rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek részeként az Integrált Légvédelmi és Rakétavédelmi Harcparancsnoki Rendszerrel (IBCS), a második szakasz részeként pedig a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel is együttműködik.

A P-18PL radarnak nincs megfelelője a NATO-országokban használt modern radareszközök között. A VHF mérősávban működik, és aktív antennát használ, elektronikusan vezérelt adósugárral és digitális vevőnyalábokkal – AESA (Active Electronically Scanned Array). 

Az állomáson az adó szerepét 84 darab, kereskedelmi forgalomban kapható mikrohullámú tranzisztorra épülő, antennaoszlopokba rendezett, léghűtéses félvezető adó- és vevőmodul tölti be, amelyek 64 Yagi-Uda antennával működnek együtt. 

Az antennarendszer adó- és vevőmodulok kétdimenziós tömbjéből áll (14 oszlopban és hat sorban elhelyezve), amelyek mindegyike külön tápellátással és programozással rendelkezik. Ez lehetővé teszi a radarjelek digitális szintézisét és vételét, valamint az adási és vételi jellemzők digitális kialakítását. Az állomást egy „ellenség-barát” harcazonosító rendszerrel integrálták a Mark XIA szabvány szerinti IDZ-50 nagy hatótávolságú lekérdező készülékkel és egy együttműködő  antennával.

A P-18PL főbb jellemzői, amelyek korábban nem ismertek, vagy csak néhány a lengyel fegyveres erők radarberendezésében volt jelen, a következők: képes ballisztikus és hiperszonikus rakéták észlelésére és követésére, lopakodó légi objektumok észlelésére, lebegő helikopterek észlelésére, passzív üzemmódban történő működés a magas mobilitás fenntartása mellett. A harci készenlét eléréséhez szükséges idő kevesebb, mint 30 perc.

A P-18PL radar a „Méteres sávban működő mobil előzetes céljelző radar prototípusának kifejlesztése a sugár két síkban történő fázisszkennelésével légvédelmi rakétarendszerekhez” című kutatás-fejlesztési projekt részeként jött létre.

A projektet az alábbi konzorcium valósította meg: PIT-RADWAR S.A. (vezető) és a Katonai Műszaki Egyetem. A projekt a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Központ társfinanszírozásával valósult meg a 3/2012. számú pályázaton, az állam védelmét és biztonságát szolgáló tudományos kutatási vagy fejlesztési munka megvalósítására. A projekt értéke 49,7 millió PLN volt, amely 54,4 millió PLN-re emelkedett. A DOBR/0042/R/ID1/2012/13 számú szerződés aláírására 2012. december 19-én került sor, végrehajtási időszakát eredetileg 2016. december 18-ra tűzték ki, majd később 2020-ig, majd 2021-ig, végül 2022-ig meghosszabbították.

2022. decemberében a P-18PL állomás sikeresen teljesítette a Légierő Műszaki Intézet tanúsított laboratóriuma által végzett minősítési teszteket. Ez lehetővé tette, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a Honvédelmi Minisztériummal annak beszerzésének és sorozatgyártásba való bevezetésének feltételeiről.

Címkép: a P-18PL radar 2023-ban a Kielcében megrendezett haditechnikai kiállításon

Forrás:

https://zbiam.pl/umowa-na-dostawe-zestawow-radiolokacyjnych-p-18pl/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük