Lengyelország azt tervezi, hogy a jelenlegi 2,4 százalékról a GDP öt százalékára emeli katonai kiadásait. Az ország már most túllépi a NATO által a tagországok számára előírt kötelezettséget, hogy a GDP-jük két százalékát költsék katonai fejlesztésekre. Magyarország jelenleg (2022) a GDP 1,7 – 1,8 %-át fordítja katonai célokra, és a NATO által elvárt 2%-ot leghamarabb 2024-ban tervezi elérni.

Mariusz Blaszczak védelmi miniszter kijelentette, hogy a fejlesztések révén a lengyel hadseregé lesz a legerősebb szárazföldi erő Európában. A tervek szerint a hadsereg létszáma 2035-re eléri a háromszázezer főt. A lengyel hadseregben jelenleg 150 ezren szolgálnak. Ebből harmincezren tartoznak a területvédelmi erők kötelékébe. Többségük alapkiképzést kapott tartalékos katona. akik nem állandó jelleggel vannak szolgálatban, de időszakonként behívják őket különféle gyakorlatokra.

Kezdetben sokan megmosolyogták a „hétvégi katonákat” – ahogyan a helyi zsargon hívja őket – de látva, hogy Ukrajnában a légvédelmi és tankelhárító fegyverekkel felszerelt kommandós milíciák milyen komoly veszteséget tudnak okozni, azóta a tekintélyük jelentősen megnőtt.

Az USA kétféleképpen viszonyul a lengyel hadikiadások növeléséhez. Egyrészt üdvözli, hogy a lengyelek emelik azt, másrészt nem örül annak, hogy a megemelt büdzséből azok jelentős beszerzéseket eszközölnek Dél-Koreából. Ténykérdés viszont az, hogy a koreai eszközök olcsóbbak, mint az azoknak megfelelő USA-ból származó versenytársuk.

Igaz ugyan, hogy ebben az évben (2022 tavaszán) a lengyelek már leszerződtek az USA-val 250 darab Abrams harckocsi megvásárlására összesen 23 milliárd PLN (mintegy ötmilliárd EUR) értékben. Erre a beszerzésre az ukránoknak átadott 240 darab szovjet eredetű tank pótlása miatt van mielőbb szükség.

A lengyel megrendelések eddig mintegy 10 – 12 milliárd USD értékű beszerzésre irányultak Dél-Koreából az alábbiak szerint:

K-2 Black Panther fő tank            180 db

K-9 önjáró löveg                          200 db

K-239 Chunmoo rakétavető         218 db

(A megrendelt csomag részét képezi még 48 db FA-50 repülőgép is, de ezek nem a szárazföldi csapatok állományába fognak tartozni, ezért ebben a cikkben részletesebben ezekkel nem foglalkozunk.)

A jelenlegi tervek szerint a lengyelek további eszközöket fognak még megrendelni, nevezetesen az eddigi rendeléseket kiegészítenék az alábbiakkal:

K-2 Black Panther fő tank             1000 db

K-9 önjáró löveg                             600 db

Utóbbi tételeket Dél-Korea az évtized végéig fogja leszállítani.

A K-239 Chunmoo rakétavető, amelyből Lengyelország 218 db-ot tervez megvásárolni Koreától

Vannak azonban aggódó kérdések és felvetések is Lengyelország gyors tempójú fegyverkezésével kapcsolatban, különösen annak fenntarthatóságát illetően. A lengyel gazdaság eddigi jó teljesítménye vajon meddig lesz képes fenntartani a nagyvolumenű katonai beruházásokat? Mi történik majd egy esetleges gazdasági teljesítmény csökkenés, vagy mondjuk egy új kormány színre lépése esetén? Egy biztos, hogy a jelenlegi tervek ambíciózusak, és az eddigiek szerint Lengyelország valóban Európa legnagyobb szárazföldi hadseregét építi.

A közeljövőben blogunkban egy új cikkben bemutatjuk a lengyelek által megvásárlásra tervezett haditechnikai eszközöket. Ennek első reprezentánsa a K-2 Black Panther fő tank lesz.         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük