5,76 milliárd dolláros tank- és tarack beszerzés Dél-Koreából

Lengyelország 5,76 milliárd dollár értékű szerződést írt alá két dél-koreai céggel tankok és tarackok vásárlására. Az augusztus 26.-án pénteken Varsóban aláírt szerződés Dél-Korea eddigi legnagyobb fegyverüzlete, amely jelentős lökést ad az ország hadiiparának.

A szállításban érintett két cég a Hyundai Rotem Co. amely 180 darab K2 tankot, valamint a Hanwha Corp. védelmi cége a Hanwha Defense, amely K9 Thunder önjáró tarackokat fog szállítani. A hírt a dél-koreai Védelmi Beszerzési Program Igazgatóság (DAPA  – Defence Acquisition Program Administration) közölte.

A Védelmi Beszerzési Program Igazgatóság a dél-koreai kormány végrehajtó szerve, amelyet 2006. -ban hoztak létre a Nemzetvédelmi Minisztérium alatt a védelmi képességek fejlesztésére, haditechnikai eszközök beszerzésére és a védelmi ipar támogatására irányuló projektek igazgatására. A konstrukció emlékeztet a magyar Védelmi Beszerzési Ügynökség nevű szervezet működésére és beágyazódására.

Az üzlet értékét sem a lengyel vevő, sem pedig a dél-koreai szállító nem hozta nyilvánosságra. A dél-koreai média ugyanakkor mintegy 20 billió vonra (15 milliárd dollárra) becsüli annak értékét.

(1 USD = 1,341.8100 won)

Rendkívül érdekes körülmény, hogy a beszerzés nem az USA-ból, hanem egy olyan országból történik, amelytől Lengyelország még nem importált fegyvereket olyan nagy volumenben, mint a mostani bszerzés. Egyes források szerint az új szállító kiválasztására ezért került sor, mert az gyorsabban, rugalmasabban reagál a lengyel igényekre.

Lengyelország további vásárlásokat is tervez, az említett eszközökön túl még 48 darab FA-50-es vadászgépet is vásárolni szándékozik.  A most megkötött szerződés csak a kezdet, a repülőgépekre vonatkozó megállapodás a jövő hónapban várható.

A DAPA reményét fejezte ki, hogy ez az exportmegállapodás hozzá fog járulni az európai országokkal való biztonsági szövetség megerősítésére.

A májusban hivatalba lépett Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök célként tűzte ki, hogy megerősíti a biztonsági együttműködést a demokrácia és a piacgazdaság értékeit osztó európai országokkal, ugyanakkor fellendíti országa védelmi iparát. Egyelőre egyetlen dél-koreai vezetőként, megfigyelőként részt vett a NATO ezévi júniusi spanyolországi csúcstalálkozóján.

Megjegyezzük, hogy a vásárló Lengyelország hadiipara is csúcsra van járatva. A lengyelek ez év júniusában írták alá eddigi legnagyobb hadiipari export szerződésüket, összesen mintegy 3 milliárd PLN (azaz 700 millió USD) értékben. A szerződés alapján egyebek között a Huta Stalowa Wola Ukrajnának a Krab (magyarul Rák) nevű önjáró tarackokat szállít, összesen mintegy 60 darabot. Érdekesség, hogy a Krab más külföldi összetevők mellett dél-koreai részegységeket is tartalmaz, így például a K9 Thunder alvázára épül. Mindez azt valószínűsíti, hogy a lengyel – délkoreai hadiipari együttműködés már korábban megkezdődött, és a jelenlegi nagyértékű bevásárlásnak is része lesz a hadiipari kooperáció, ami hozzá fog járulni mindkét ország hadiiparának fejlesztéséhez.

Oroszország „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai inváziója biztonsági félelmeket keltett a volt keleti blokk számos országában. A NATO-tag Lengyelország úgy döntött, hogy a katonai kiadásokat a GDP 3%-ára növeli (a NATO elvárás 2%), és elrettentésképpen több mint duplájára emeli hadseregének létszámát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük