Címkép: illusztráció – a KLTV „menetben”

Lengyelország több száz dél-koreai Raycolt Kia 4X4 könnyű taktikai járművet (KLTV) vásárol

A lengyel Nemzetvédelmi Minisztérium szerződést írt alá új könnyű harcászati ​​járművek vásárlásáról

Az új járművek az elavult, lengyel gyármányú Honker járműveket váltják fel, és növelik a lengyel hadsereg mobilitását.

Blaszczak Máriusz honvédelmi miniszter elmondta: „Közel 400 járművet rendeltünk meg. Egy olyan járművet vásárolunk meg, amely a lehető legrövidebb időn belül készen áll a katonai használatra.”

A Raycolt vagy a Kia Light Tactical Vehicle (KLTV) egy könnyű jármű, amelyet a dél-koreai Kia Motors bocsát ki. 2016-ban kezdték meg a teljes gyártást, és ugyanabban az évben állt szolgálatba a Koreai Köztársaság hadseregénél. Eredetileg a dél-koreai fegyveres erők igényeinek kielégítésére tervezték, és a dél-koreai védelmi minisztérium segítségével és finanszírozásával fejlesztették ki.

A KLTV felszerelhető tetőre szerelhető fegyverekkel, a 7,62 mm-es vagy 12,7 mm-es géppuskáktól az automatikus gránátvetőkig és a páncéltörő rakétákig. Távvezérelt fegyverrendszerek és egyéb elektronikus berendezések táplálására külön generátorral kell ellátni.

A megvásárolt járművek a lengyel piacra jellemző adaptációkon esnek át, beleértve a karosszéria korszerűsítését is, hogy megfeleljenek a nemzeti követelményeknek. Idővel a lengyel Rosomak SA fokozatosan Lengyelországba kívánja helyezni az alkatrészgyártást, amely magában foglalja a különböző technológiák átadását, beleértve a karosszériagyártást is.

A megvásárolt járművek a STANAG 4569 szabványnak megfelelő golyóálló védelemmel, 225 lóerős motorral és független felfüggesztési rendszerrel rendelkeznek.

A KLTV run-flat abroncsbetétei akár 48 km megtételét is lehetővé teszik 48 km/h-s sebességgel még sérült gumival is, így biztosítva a folyamatos mobilitást. Kitűnő a kihívásokkal teli terepen, a terepfutástól a sivatagi körülményekig, és 32 °C és 43 °C közötti hőmérsékleti tartományban képes működni.

A jármű lenyűgöző terepképességekkel rendelkezik, akár 76 cm-es mélységben, akár 40%-os oldalsó lejtőn és 60%-os lejtőn is képes mozogni. 130 km/órás végsebessége és 600 km-es hatótávolsága a mozgékonyságot és a kitartást egyaránt megtestesíti a különböző körülmények között. Kialakítása számos feladathoz illeszkedik, beleértve a csapatszállítást, a járőrözést, a vezetést és ellenőrzést, a felderítést és a logisztikai műveleteket.

A Kia KLTV-t a Koreai Köztársaság és Mali fegyveres erői üzemeltetik. A Kia KLTV-t Dél-Korea használta az ENSZ libanoni békefenntartó műveleteiben és Dél-Szudánban. A mali fegyveres erők is használják felkelésellenes műveletekre.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint Lengyelország a mai napig jelentős lépéseket tett védelmi képességeinek fokozása érdekében több stratégiai fegyverkezési szerződés megkötésével. Beszereztek K2 Black Panther harckocsikat, K9 Thunder önjáró tarackrendszereket és K239 Chunmoo önjáró tarackokat. Végül a légierő területén Lengyelország FA-50-es vadászrepülőgépekkel való korszerűsítésébe fektetett be.

Forrás:

https://defence-blog.com/poland-inks-deal-for-south-korean-light-tactical-vehicles/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük