A lengyel fegyverkezési csoporthoz (PZL) tartozó poznańi székhelyű Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. (WZM S.A.) (Katonai Járműipari Vállalat) hagyományosan közzétette az elmúlt évi tevékenységét összegző információkat. 

A vállalat ismét 250÷300 millió PLN (57,5 – 69 millió EUR) tartományban ért el nettó bevételt. Ez elsősorban a Honvédelmi Minisztériummal kötött szerződések időben történő végrehajtásának köszönhető.

Az év során végrehajtott tevékenység az alábbi volt:

  • 11 db Leopard 2A5 harckocsi műszaki állapotának ellenőrzése,
  • 8 db Leopard 2A4 harckocsi műszaki állapotának ellenőrzése,
  • 35 Leopard 2A5 harckocsi 52 műszaki ellenőrzése,
  • 8 db Leopard 2A4 harckocsi műszaki ellenőrzése,
  • 10 db Leopard 2A5 harckocsi teljes műszaki hatékonyságának helyreállítása,
  • négy Leopard 2A4 harckocsi teljes műszaki hatékonyságának helyreállítása,
  • kilenc T-72M1 harckocsi felújítása és átalakítása,
  • nyolc BWP-1/1D gyalogsági harcjármű felújítása,
  • hat BWR-1D/1S harci felderítő jármű átalakítása és felújítása.

A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy a WZM S.A. képességeit 2023-ban nem használták ki teljes mértékben.

A poznańi székhelyű cég aktívan részt vett a Honvédelmi Minisztérium által végrehajtott korszerűsítési programokban, új felszerelések és fegyverek beszerzésében, lehetőséget látva ezekben a jövőbeni fejlődésére. Ezen a területen a Honvédelmi Minisztérium képviselőinek részvételével a WZM S.A. és a PGZ S.A. tárgyalásokat folytatott külföldi partnerekkel a Lengyel Fegyveres Erők Abrams és K2 harckocsikra vonatkozó átfogó szolgáltatásainak megvalósításáról.

2023. március 31-én megállapodást írtak alá a Polska Grupa Zbrojeniowa S.A., a Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. és a Hyundai Rotem Company (Koreai Köztársaság) konzorciumának létrehozásáról abból a célból, hogy K2PL harckocsikat és kapcsolódó felszereléseket kínáljanak a lengyel Nemzetvédelmi Minisztériumnak.

Idén június 26-án viszont a WZM S.A. székhelyén együttműködési megállapodást kötöttek (ún. Teaming megállapodás) az amerikai Abrams harckocsigyártó, a General Dynamics Land Systems és a Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. között. Ennek értelmében megkezdődött az Abrams Regionális Kompetencia Központ létrehozása a WZM S.A.-nál. Ebben a folyamatban részt vesznek az amerikai cégek és a PGZ-hez tartozó azon cégek is, amelyeket be kívánnak vonni az amerikai termelők ellátási láncába. Az együttműködés célja az amerikai eszközök logisztikai igényeinek biztosítása, első körben a lengyel fegyveres erők, illetve a jövőben az Egyesült Államok Európában állomásozó fegyveres erőinek is.

Szeptember 12-én megszületett az első megállapodás a WZM S.A. és a General Dynamics Land Systems között, az ún. a Lengyel Fegyveres Erők által az Egyesült Államok hadseregének erőforrásaiból az idén január 4-i szerződés alapján beszerzett 116 darab M1A1 FEP harckocsi „talpra állítása” (tengeri szállítás utáni előkészítése) a felhasználónak történő átadáshoz. 

A WZM S.A. infrastruktúrája és irányítási rendszerei a harckocsikon végzett munka végrehajtására készültek. A pótalkatrészek tárolására a raktárhelyiségeket előkészítettek. Idén december 11.-én az első Abrams-egységeket már beküldzék a poznani üzembe a műszaki munkák végrehajtására). Ez egy fontos lépés a vállalat potenciáljának kiépítésében a következő években. 

(A témával kapcsolatban lásd blogunkat: Lengyelország: az Abrams harckocsiszerviz megkezdte működését https://vedelmiiparblog.hu/blog/lengyelorszag-az-abrams-harckocsiszerviz-megkezdte-mukodeset/)

A WZM S.A. igazgatóságának szándéka, hogy a lehető legnagyobb mértékben részt vegyen a lengyel fegyveres erők felszerelésébe újonnan bevezetett nehéz harcjárművek és az egységes hadműveleti támogató járművek gyártási folyamatában és üzemeltetésének műszaki támogatásában azok teljes életciklusa során.

Források:

https://zbiam.pl/wojskowe-zaklady-motoryzacyjne-s-a-podsumowaly-rok-2023/

https://wzm.pl/en/wzm-s-a/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük