2022. december 3.-án „Lengyelországban folynak az új Borsuk hazai gyalogsági harcjármű próbái” című postunkban (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/a-borsuk-ifv-tesztelese/ ) már írtunk a Borsuk gyalogsági harcjármű teszteléséről, és ekkor megígértük, hogy a tesztelés előrehaladásáról tudósítani fogunk.

Jelenleg a helyzet az, hogy „a Borsuk egyre közelebb van a lengyel hadsereghez”. A végéhez közelednek az új Borsuk kétéltű gyalogsági harcjármű prototípusának minősítési tesztjei, és javában zajlanak további négy prototípus/előszériás jármű gyári tesztjei. Minden jel arra utal, hogy a terveknek megfelelően idén megkezdődnek a 15. Giżycko Gépesített Brigádban lefolytatásra kerülő tesztek.

A Borsuk fejlesztési folyamata nem akadálymentes. A rendelkezésre álló költségvetés az ilyen típusok és programok nyugaton történő lebonyolításának csak töredékét teszi ki. A projekt költségvetése 2023. októberében 350 millió PLN fölé emelkedett. A fejlesztés már mintegy egy évtizede folyik, de ennek részeként egy nagyon modern harcjármű jött létre.

A várakozások szerint az üzembe helyezése nagyobb kihívás lesz a lengyel páncélos és gépesített haderő számára, mint az első koreai K2 és az USA-beli M1A1 FEP Abrams harckocsik megjelenése.

A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Központtal kötött 2014. október 24-i DOB-BiO5/001/05/2014. számú szerződés keretében már majdnem egy évtizede folyik az „Új harci, úszó, gyalogsági jármű” fejlesztési projekt. A konzorciumnak, amelynek résztvevői jelenleg a Huta Stalowa Wola SA (vezető), Wojskowe Zakłady Automotive SA, Wojskowe Zakłady Elektroniczne SA, Katonai Páncél- és Autóipari Technológiai Intézet, Katonai Műszaki Egyetem (Gépészmérnöki Kar), Katonai Akadémia Művészet, Varsói Műszaki Egyetem, OBRUM Sp. z o. és Rosomak SA a Borsuk kifejlesztése a legfontosabb projektje, de egyúttal a Honvédelmi Minisztérium egyik legfontosabb projektje is.

A fejlesztési információkhoz való hozzáférés erősen korlátozott. Az iparági újságírók egy csoportja meghívást kapott a Huta Stalowa Wola SA-ba a közelmúltban, hogy megismerje a jelenleg megvalósuló és várható programokat, valamint a vállalat beruházási terveit, egyúttal lehetőség nyílt a Borsuk program előrehaladásának bemutatására is.

2022. szeptember 24-e óta folynak a Borsuk prototípus kimerítő minősítési tesztjei, melyek befejezése a jelenlegi ütemterv szerint folyó év tavasza után várható. A tavalyi októberi már hivatkozott fejllesztési megállapodás utolsó melléklete. a projekt költségvetését 350,7 millió PLN-re emelte, amelyből 330,9 millió PLN megy társfinanszírozásra, a vállalkozó saját hozzájárulása pedig 19,85 millió PLN.

A fejlesztési munkák teljes befejezésének határideje 2025. december 23-ra lett meghatározva.

Időközben tavaly február 28-án a Fegyverkezési Ügynökség keretmegállapodást kötött a Polska Grupa Zbrojeniowa SA-val és a Huta Stalowa Wola SA-val 1014 Borsuk és 341 speciális jármű szállítására, amelyek az univerzális moduláris lánctalpas platformra (UMPG) épülnek. A speciális járművek: Żuk felderítő járművek, Oset parancsnoki járművek, Gotem egészségügyi evakuációs járművek, Gekon műszaki támogató járművek és Ares szennyeződés felderítő járművek.

Keretmegállapodás, tehát anyagi kötelezettséget nem eredményez, de a felek megállapodásaként az együttműködési további feltételek kialakításának alapja, amelyet a későbbi végrehajtási megállapodások részleteznek. Ez az alapja a sorozatgyártáshoz kapcsolódó szükséges beruházások irányainak meghatározásának, valamint a külső (ideértve a külföldi) szerelvény- és alkatrészszállítókkal való tárgyalások kezdeményezésének egy várhatóan hosszú évekig működő ellátási lánc kiépítésének részeként.

Címkép: Borsuk gyalogsági harcjármű tesztelésen

Forrás: https://zbiam.pl/artykuly/nbpwp-borsuk-coraz-blizej-wojska/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük