Forrás: https://www.thedefensepost.com 2022. szeptember 12. Joe Saballa

Lengyelország közel száz AH-64E Apache helikoptert vásárol katonai modernizációs programja keretében.

A bejelentés azt jelenti, hogy Lengyelország Ukrajna folyamatos orosz inváziója miatt növeli védelmi kiadásait.

A hónapok óta tartó háború fenyegetést jelent nem csak Lengyelországra nézve, hanem más európai országokra is, különösen a NATO-tagokra.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöktől azt várták, hogy a helokoppterek beszerzése a Kruk-program keretében fog történni, viszont az a kezdeményezés csak 32 Apacsra terjedt ki.

Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes és honvédelmi miniszter azonban a Twitteren felfedte, hogy Varsó 96 db AH-64E Apache helikoptert szerez be, amely hat repülőszázad fog alkalmazni

A beszerzéssel kapcsolatosan további pozitív hír az, hogy a beszerzés az Apache helikopter legújabb GUARDIAN verziójára vonatkozik.

A védelmi ipar számára nagyon fontos hír az, hogy a helikopterekkel együtt technológiai transzfer is részét képezi a csomagnak.

Néhány jellemző az Apache helikopterről:

A Boeing által kifejlesztett AH-64E Apache egy harcban kipróbált és bevált helikopter, amely képes megsemmisíteni a páncélzatot, a személyzetet és az anyagi (materiális) célokat harctéri körülmények között.

Fel van szerelve egy M230 30 mm-es gépágyúval, Hydra-70 2,75 hüvelykes rakétákkal és HELLFIRE levegő-föld rakétákkal, amelyek akár 11 kilométeres (6,8 mérföldes) célpontok ellen is bevethetők.

Az E-variáns számos frissítést tartalmaz, például a továbbfejlesztett modernizált célpont-megjelölési rendszert, repülőgépvezetői éjszakai látórendszert, amely lehetővé teszi a célpontok egyszerűbb kijelölését.

Az Apache továbbfejlesztett infravörös képalkotási, keverő infravörös és éjszakai látási képességekkel is rendelkezik.

A Boeing szerint az, hogy Lengyelországot választják támadóhelikopterek szállítására, megerősíti az Egyesült Államok és Lengyelország közötti kapcsolatokat, javítva az átjárhatóságot és a katonai együttműködést.

„Megtiszteltetés, hogy a lengyel kormány az AH-64E Apache-t választotta a Lengyel Fegyveres Erők új támadóhelikopter-flottájába” – közölte honlapján a Boeing cég. „Partnerségünk különösen a Lengyel Fegyverkezési Csoporttal (megjegyzés: ez a védelmi ipart jelenti) tovább fog bővülni, ahogy képzési és fenntartási projekteket hajtunk végre a helyi iparral.”

Megjegyzés: a fenti utolsó mondatot nem tudjuk értelmezni addig, amíg nem ismerjük annak részleteit, tartalmát. Egy biztos, hogy a mindkét fél számára kielégító megoldás megtalálása nem egyszerű feladat, különösen nem egy ilyen nagyvolumenű beszerzés esetében.

A projekt értékére következtethetünk az alábbi adatokból:

a) India 2018-ban 6 db Apache helikopter beszerzéséért 930 millió USD fizetett, beleértve a rakétákat, lószereket és a szükséges szimulátort. Átlagban azt lehet feltételezni, hogy 1 db Apache beszerzési ára mintegy 150 millió USD tett ki.

b) 2017-ben a Boeing és az Egyesült Államok hadserege 3,4 milliárd USD értékű szerződést írt alá 268 db. AH-64E Apache helikopter szállítására. A helikopterek egységára mintegy 13 millió USD tett ki.

c) Az AH-64 E vadonatúj változatának fajlagos költsége 2014-ben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (Comptroller) jelentése szerint 35 millió USD tett ki. Az azóta megtörtént inflációt figyelembe véve egy vadonatúj harci helikopter egységára körülbelül 50 millió USD jelent.

d) A legfrisebb adatok szerint egy ilyen helikopter ára jelenleg 60 millió USD – 130 millió USD között mozog (forrás: https://executiveflyers.com/how-much-does-an-apache-helicopter-cost/)

A bemutatott adatok alapján látható, hogy a helikopterek egyságára jelentősen szór, és annak értéke sok tényzőtől függ.

A bemutatott adatok alapjánkijelenthető. hogy a beszerzési projekt jelentős kihatással lbír a lengyel hadiiparra. A részletek kidolgozása, a projektben rejlő lehetőségek kiaknázása az elkövetkező hónapok és évek folyamán fog megtörténni. Mindez nagy felelősséget ró az üggyel foglalkozó döntéshozókra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük