2022. november 25-én már írtunk a koreai gyártású K2 Black Panther fő harckocsiról (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/k2-black-panther-main-battle-tank/ ). Kijelenthető, hogy a jelenleg a K2 a világ egyik legfejlettebb harckocsija.  

Ez a harckocsi moduláris kompozit páncélzatot és robbanó reaktív páncél (Explosive Reactive Armor ERA) blokkokat használ. Állítólag az elülső páncélzata ellenáll a 120 mm-es, L55-ös ágyúkból kilőtt harckocsik közvetlen találatainak. A Black Panther harckocsi aktív védelmi rendszerrel és zavaró-elhárító rendszerrel van ellátva. A tankot NBC védelmi rendszer is kiegészíti. A K2 védelme nagyjából hasonló az M1A2 Abrams MBT-hez, de a K2 lényegesen könnyebb. Állítólag a K2 felülmúlja az M1A2 Abrams fő harckocsit.

Lengyelország már a kezdetektől fogva érdeklődik e harckocsi iránt, különösen annak honosított „lengyel” verzióra kialakított verziója tekintetében.

Lengyelországban most feltárták a honosított K2-es harckocsik gyártásának részleteit és a K2PL-változatra való mélyreható módosításuk árnyalatait.

Ezt a Hyundai Rotem és a PGZ képviselői jelentették be a Defense24Days védelmi fórumon Lengyelországban. A fórum május 6-7-én volt megtartva Varsóban.

A prezentáció során a cégek képviselői elmondták, hogy 2025-ig a Hyundai Rotem a szerződés értelmében 180 darab K2-es harckocsi exportját tervezi „köztes változatban”. Jelenleg Lengyelországban készülnek fel kapacitások a harckocsik gyártására és azok további karbantartására.

A lengyel hadiipar 2025. után a Lengyelországba telepített harckocsikat modernizálja, és a kapott K2-t a K2PL lengyel változatra alakítja át, amely számos komoly újítást és fokozott védelmet tartalmaz.

A tervek szerint a K2PL harckocsik lengyelországi gyártása 2028-ban kezdődik, és eléri az 500 járművet. További 320 K2PL harckocsit szállít a Hyundai Rotem.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyszabású megrendelés keretén belül a lengyel fegyveres erőknek 2035-ig 1000 harckocsit kell kapniuk.

Globális K2PL frissítés

A dél-koreai K2 Black Panther harckocsi az ország legmodernebb MBT-je. A lengyel hadsereg szerint azonban ennek a harckocsinak a védelme továbbra sem kielégítő, számos egyéb előnye ellenére.

Ennek megfelelően, figyelembe véve a megrendelő igényeit és az orosz-ukrán háború tapasztalatait, a Hyundai Rotem a lengyel védelmi szövetséggel, a PGZ-vel közösen a gép K2PL index alatti, alaposan módosított változatát fejleszti ki Lengyelország számára.

A prezentáción a cégek képviselői elmondták, hogy az új gép további aljazat („fenék”) elleni aknavédelmet, a torony oldalainak és elülső részének megerősített védelmét, drónellenes rendszert és dinamikus védelmet kap.

Az integrálásra tervezett aktív védelmi komplexum a célpontok fizikai megsemmisítésére szolgáló eszközök alkalmazását jelenti. Modelljét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de nagy valószínűséggel a koreai KAPS komplexumról van szó.

A K2PL fejlesztésében és előállításában több mint 13 lengyel vállalatból és intézetből álló hálózat vesz majd részt.

A K2PL fejlesztése és gyártása után a lengyel-koreai konzorcium folytatja az együttműködést. 2024-ben várhatóan megkezdődik a lánctalpas és kerekes gépek következő generációjának fejlesztése. Ezenkívül a vállalat harckocsik értékesítését tervezi exportra, főképpen az európai országokba.

Címkép: Lengyel K2 harckocsik Fotó: Daniel Wojcik

Forrás:  Defense24Days védelmi fórum Lengyelország

https://defence24days.com/wydarzenia/polish-korean-defence-industrial-cooperation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük