A lengyel kormány a 2024-2027-es időszakra 8,5 milliárd PLN költségvetésű Nemzetvédelmi Ágazati Támogatási Alap létrehozását tervezi a honvédelmi szektor támogatására

A Minisztertanács honvédelmi ágazati támogatási rendszerről szóló határozati javaslata szerint a jelenlegi geopolitikai helyzet és a jelenleg is zajló ukrajnai fegyveres konfliktus szükségessé teszi a honvédelmi ipar potenciáljának növelését. Felismerve a védelmi kiadások jelentős emelésének szükségességét, döntő fontosságú, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a lengyel haderő igényeit kielégíteni képes lengyel védelmi iparba irányuló beruházások növelésének szükségességét. 

Amint azt az egy éve tartó ukrajnai konfliktus is mutatja, a védelmi ipar meglévő képességei elégtelenek lehetnek egy olyan konfliktushelyzetben, amely Lengyelországra vagy a Lengyel Köztársasággal közvetlenül határos országokra is kiterjedhet. 

Ez az iparág olyan feladatok előtt áll, amelyek állami támogatást igényelnek. A beszerzett felszerelésekre és fegyverzetekre fordított magas kiadásoknak együtt kell járniuk az országon belüli védelmi ipar termelési és szolgáltatási képességeinek javításával.

A további bejelentett szerződések tovább igazolják az ilyen kiadások szükségességét és azonnaliságát – ideértve a Hyundai Rotem K2 harckocsik lengyelországi gyártását, a Hanwha Aerospace önjáró K9 tarackok lengyelországi gyártását, valamint a legmodernebb Rosomak IFV-k tervezett megvásárlását a Huta Stalowa Wola SA-tól Ukrajna által.

Figyelembe véve a fent leírt körülményeket, és a honvédelmi ágazat támogatását szolgáló rendszerszintű megoldás sürgős szükségességét, kezdeményezés indult a Honvédelmi Ágazati Támogatási Alap létrehozására. A határozat lehetővé teszi a folyamat címzettjeinek pontos meghatározását és a fent említett Alap létrehozásával kapcsolatos intézkedések meggyorsítását.

A Minisztertanács határozata felhatalmazza az állami vagyonért felelős minisztert a honvédelmi miniszterrel egyetértésben, hogy a 2024-2027 közötti időszakra szóló, legalább 8,5 milliárd. PLN keretösszegű Nemzetvédelmi Ágazati Támogatási Alap létrehozásáról szóló törvénytervezetet készítsen elő. Az Alap célja a honvédelmi szektor szereplőinek támogatása, különös tekintettel a folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztési beruházásaikra.

Átmeneti megoldásként a Minisztertanácsnak lehetősége van legalább 3,6 milliárd PLN összegű pénzeszközöket elkülöníteni az 1996. augusztus 30-i, a kereskedelmi forgalomba hozatalról és a munkavállalók egyes jogosultságairól szóló törvény 56. cikkében említett Hazatelepítési Alapból, honvédelmi ágazati szervezetek 2023-ban tervezett vagy megvalósuló fejlesztési beruházásainak támogatására.

Címkép: illusztráció lengyel gyártmányú Rosomak páncélozott gyalogosszállító harcjármű ukrán zászlóval

Forrás:

https://defence-industry.eu/poland-plans-to-invest-usd-2-billion-in-defence-companies/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük