Címkép: illusztráció lengyel Leopard 2A4 harckocsik a Bumar gyárában

A lengyel állami fegyvergyártó cég, a Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) lezárja a tárgyalásokat a Leopard 2 harckocsik gyártóival az Ukrajnába szállított harckocsik lengyelországi nagyjavításáról.

Mindezt Sebastian Hvalek, a PGZ elnöke a PAP-nak (Polska Agencja Prasowa) adott interjújában jelentette be .

Elmondása szerint a leendő Leopard 2 szolgáltatási központ a poznani PGZ vállalatnál fog működni.

„Befejezzük az ipari tárgyalásokat a német Leopard – Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall gyártókkal, hogy tisztázzuk a szerződéskötés és az alkatrészszállítás kérdését, mivel az alkatrészek a berendezések működőképességének megőrzése szempontjából kulcsfontosságúak.” – mondta a lengyel konszern elnöke.

A cég elnöke kifejtette, hogy a fő probléma a Leopard 2A4 harckocsi régebbi, elavult verziója volt, amelynek az ipari kezelése során hiányoztak a pótalkatrészek.

„Nem a harckocsi alapállapotának a helyreállításáról, hanem olyan szintű javításról beszélünk, amely lehetővé teszi az ukrán hadsereg hatékony harcát” – mondta Sebastian Hvalek.

A lengyel fegyverkonszern vezetője reményét fejezte ki abban is, hogy a Leopard gyártók beleegyeznek abba, hogy a Polska Grupa Zbrojeniowai üzemei ​​több típusú alkatrészt gyárthassanak a harckocsihoz.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a PGZ licence tárgyalásokat folytatott a Leopard harckocsikhoz való csövek gyártásáról 2A4-es és 2A5-ös változatokhoz.

Amint arról korábban beszámoltunk, Alekszej Reznikov ukrán védelmi miniszter az április 21-i Ramsteini találkozón bejelentette az ukrán hadsereg lengyelországi Leopard 2 harckocsikarbantartó központjának létrehozását, amelyben az ukrán harckocsik teljeskörű szervizét, beleértve a műszaki kiszolgálást és az azt követő üzembe helyezést végzik.

Lengyelországnak van egy másik központja is, amely Т-64-es harckocsik kiszolgálását végzi Ukrajna számára a Gliwice-i Bumar-Łabędy üzemben. A nomenklatúra kiszélesítése érdekében a jövőben a Т-72 és PT-91 harckocsik javítását is tervezik.

Forrás:

https://www.pap.pl/aktualnosci/news,1574686,prezes-pgz-rozmowy-o-remontach-ukrainskich-leopardow-na-finiszu.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük