Címkép: illusztráció F-16 Block 70

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szeptember 14-i döntése alapján Bulgária nyolc F-16 Block 70/72 típusú vadászrepülőgépet fog kapni az USA-tól. A gyártás fővállalkozója a Lockheed Martin, amely a törzs hátsórész legyártásával a PZL Mielec lengyel céget bízta meg.

A megrendelés végrehajtása a külföldi katonai értékesítés elősegítésére kijelölt csatornákon (FMS – Federal Military Supply) keresztül fog megvalósulni, amelyet Bulgária javára kifejezetten jóváhagytak. 

A nyolc F-16 Block 70/72 típusú repülőgép gyártását magában foglaló fővállalkozási munkálatokat a tervek szerint a Lockheed Martin két egyesült államokbeli létesítményében fognak lefolyni; Fort Worth (Texas) és Greenville (Dél-Karolina).

A gyártás tervezett befejezése: 2027. szeptember 30. 

PZL Mielec

Polskie Zakłady Lotnicze Sp. a Lockheed Martin tulajdonában lévő egyik legnagyobb repülőgépgyártó Lengyelországban és a legnagyobb Lockheed Martin gyártóüzem az Egyesült Államokon kívül. A Mielec telephelye több mint 84 éve foglalkozik repülőgépek és helikopterek tervezésével, gyártásával és szervizelésével.

A vállalat különösen gazdasági és védelmi jelentőséggel bír , és leginkább a lengyel fegyverek magas exportértékéhez járul hozzá. Kiemelt tagja és egyik alapítója a repülőgépipari vállalkozások által képviselt Aviation Valley Egyesületnek is, amely Nemzeti Kulcsklaszter státuszú, és nemcsak a régió, hanem az egész repülési ipar gazdasági fejlődésének motorja az országban.

2015-ben a Lockheed Martin megvásárolta a Sikorskyt és a PZL Mielec-et, amelynek központja Bethesdában, Maryland államban (USA) található. A Lockheed Martin egy globális biztonsági és repülőgépipari vállalat , amely világszerte körülbelül 114 000 embert foglalkoztat, és fő tevékenysége a fejlett technológiai rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása, integrációja és fenntartása.

Az amerikai cég a PZL Mielec gyárat az F-16-os vadászrepülőgépek egyik legfontosabb részegységének a gyártásával bízta meg.

A gyár már évek óta készül arra, hogy kapacitásait sugárhajtású katonai repülőgépek gyártása felé irányítsa.

A katonai sugárhajtású repülőgépek gyártásának hagyományához való szimbolikus visszatérés jegyében az F-16-os szerkezetek egy felújított csarnokban épülnek, ahol több mint 20 évvel ezelőtt kiképző- és harci repülőgépeket gyártottak. Az elkészült F-16 hátsó törzset, hasonlóan a szintén Mielecben gyártott kisebb F-16 alkatrészekhez, a Lockheed Martin Greenville-i (Dél-Karolina) gyártósorára szállítják, ahol jelenleg F-16 Block 70/72 típusú vadászrepülőgépeket gyártanak.

„Az F-16 Block 70/72 szerkezetek gyártása a PZL-nél egy átfogóan modernizált csarnokban folyik. Ez 14 000 négyzetméternyi terület. A múltban itt gyártottak katonai sugárhajtású repülőgépeket” – mondta Janusz Zakręcki, a PZL Mielec elnök-vezérigazgatója . „Örülök, hogy a Lockheed Martin értékelte alkalmazottaink hozzáértését és a helyben rejlő lehetőségeket, és úgy döntött, hogy ide telepíti az F-16 szerkezetek gyártását. Ez is bizonyítja a Lockheed Martin elkötelezettségét a PZL Mielec fejlesztése és a lengyelországi ipari együttműködés iránt.”

2022-ben a PZL Mielec közel 50 gyártási alkalmazottja és vezetők utaztak a greenville-i F-16 gyártóüzembe. Ezek az alkalmazottak hat hónapon át dolgoztak együtt a Lockheed Martin alkalmazottaival, hogy tapasztalatokat szerezzenek és megismerjék az F-16 gyártási folyamatát, felkészülve arra, hogy Mielecben végezzék el feladataikat.

„A lengyelországi F-16 programmal kapcsolatos együttműködésünk bizonyítja elkötelezettségünket a helyi ipari képességek előmozdítása iránt” – mondta OJ Sanchez, a Lockheed Martin Integrated Fighter Group alelnöke és vezérigazgatója . „Az első, F-16 Block 70/72 törzs hátsórész repülőgépszerkezet mai mérföldköve a 2021-ben megkezdett munka betetőzése, és megtiszteltetés számunkra, hogy folytathatjuk ezt a partnerséget.”

Ez a nemzetközi védelmi együttműködés tovább fokozza annak tudatát, hogy az F-16 Block 70/72 gyártásának egy szegmense – különösen a törzs hátsórész – a lengyelországi Mielecben lesz legyártva. A végrehajtó a Polskie Zakłady Lotnicze Sp., amely a Lockheed Martin égisze alatt működő vállalat.

A PZL Mielec igazgatója, Janusz Zakretski úr egy tisztázó beszélgetésben kinyilvánította a vállalat ambiciózus célját, hogy a következő év végéig legyártsák az F-16 Block 70/72 fizikai szerkezetének, vagyis törzsének 70-80 százalékát. Kiemelte, hogy egy ilyen összetett gyártási folyamat a felújított PZL Mielec műhely innovatív keretein belül zajlik, amely létesítményt a katonai repülőgépek gyártásának gazdag tárházával ruházták fel.

A feladat kiosztása

A gyártással kapcsolatban a texasi Fort Worth-ben található Lockheed Martin Aeronautics jelentős, rögzített áras 151 360 000 dollár értékű szerződést kapott. Ez a megbízás Bulgária F-16 Block 70/72 repülőgépeinek gyártására vonatkozik.

Ez a szerződés a Bolgár Köztársaságba irányuló külföldi katonai értékesítés szerves részét képezi, hangsúlyozva a két nemzet közötti védelmi együttműködést. Ez a szerződés kizárólagos forrásból történő beszerzés volt, olyan módszer, amely hatékonyan szünteti meg a versenyt a védelmi beszerzésekben. Ennek részeként a 68 072 000 USD összegű külföldi katonai értékesítési alapokat (FMS) a munkák szétosztásának megfelelően allokálják.

Érdemes megjegyezni, hogy az Ohio állambeli Wright-Patterson légibázison található Légierő Életciklus Menedzsment Központ rendelkezik a szerződés felett (FA8615-23-C-6053). Kulcsszerepük biztosítja ennek a kiterjedt szerződésnek a sikeres végrehajtását, megerősítve a Központ befolyásos pozícióját az Egyesült Államok katonai bürokrácia bonyolult rendszerében.

Bulgária F-16-os vadászrepülőgépei

2019 júliusában Bulgária nyolc F-16 Block 70/72-re adott le első megrendelést, egy kiterjedt szerződés részeként, amelynek értéke közel 1,3 milliárd dollár volt. Ez a szerződés opciót is tartalmazott egy azonos számú repülőgép második tételére. 2022-ben megállapodás született az Egyesült Államokkal a Fighting Falcon második részletének beszerzéséről. 

A Bolgár Légierőben jelentős várakozás van az első F-16-os leszállításával kapcsolatban. Azonban kívülálló, előre nem látható körülmények, nevezetesen a COVID-19 világjárvány hatása és az azt követő ellátási válság, amelyet az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kirobbanása váltott ki, jelentős késéseket eredményeztek a szállításban. Az eredetileg korábbi időpontra tervezett repülőgép-szállításokat nem kevesebb, mint két évvel elhalasztották, és az mostanra várhatóan 2025-ben kezdődik csak meg. 

A jelenlegi megállapodás értelmében Bulgária összesen 14 együléses és négy kétüléses egységet kap. Ez az F-16-os flotta felváltja a MiG 29A-t és az UB-t, amelyek a mai napig aktívak.

Az F-16 Block 70/72 gyártásával kapcsolatos egyéb nemzetközi kooperációval egy későbbi cikkünkben fogunk foglalkozni.

Forrás:

https://pzlmielec.pl/en/media/newsroom/pzl-mielec-celebrates-completion-of-first-f-16-block-7072-aft-fuselage,566

https://bulgarianmilitary.com/2023/09/16/poland-will-participate-in-the-production-of-bulgarian-f-16s/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük