Címkép: Egy MQ-25 üzemanyagtöltő drón E-2D repülőgépet tankol Fotó: Boeing.

A Boeing bemutatta az első üzemanyag utántöltő drónt

A Boeing cég MQ-25 Stingray (Rája) néven bemutatta az első pilóta nélküli légi üzemanyagtöltő drónját, ami az amerikai haditengerészet számára készült.

Ez a drón lett a történelem első pilóta nélküli légi járműve, amely a levegőben megtankolt egy pilóta által vezetett repülőgépet. Az MQ-25 Stingray sikeresen tankolta fel az E-2D Advanced Hawkeye nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépet a levegőben (lásd a címképet).

Az MQ-25 Stingray-ről a Boeing a Twitterén adott közlést (lásd a lenti Twitter videót, amely a nyillal elindítható)).

A drón túl van a statikai és repülési teszteken, továbbá a fárasztási teszteken is, ami a tartósság és a légialkalmasság biztosítása érdekében szükséges.

Ez az első a kilenc drón közül, amelyet hasonló vizsgálatoknak vetnek alá.

Egy korábbi hír szerint az MQ-25 Stingray sikeresen tankolta fel az E-2D Advanced Hawkeye nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépet a levegőben (lásd a címképet).

Az Egyesült Államok haditengerészete 72 tanker drón beszerzését tervezi. A program teljes költségét 13 milliárd dollárra becsülik.

A program a Stingray fedélzeti drón 2024-ben történő hadrendbe állítását irányozza elő.

A projekt szerint az MQ-25 akár 6,8 tonna üzemanyagot is képes szállítani akár 926 kilométeres távon. A repülőgépek tankolására egy felfüggesztett konténert használnak, „tömlő-kúp” rendszerrel.

MQ-25 Stingray

A Boeing MQ-25 Stingray egy pilóta nélküli fedélzeti üzemanyagtöltő drón, amelyet az Egyesült Államok haditengerészetének légi utántöltési rendszere (CBARS) nevű program keretében hoztak létre.

A 2006-ban indult projekt eleinte a csapásmérő és a tankolás funkció ötvözését tervezte, de a program fejlesztése során háttérbe szorult a csapásmérő képesség.

A tervek szerint a drónt szükség esetén felderítőként is használják majd. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük