A cseh AERO Vodochody és a svéd Saab együttműködik az L-39NG magyar légierő számára történő adaptálásában, javítva ezzel a Gripen kiképzési kompatibilitását.

Az AERO Vodochody AEROSPACE és a Saab az együttműködési megállapodás új szakaszába lépett egy Együttműködési Memorandum aláírásával. A stratégiai együttműködés célja az L-39NG repülőgépek adaptációs lehetőségeinek feltárása a Magyar Légierő speciális kiképzési igényeinek megfelelően.

„Ez az együttműködés logikus és természetes lépés számunkra, és nagyszerű lehetőséget látunk ebben az újonnan létrejött együttműködésben az L-39NG képzési rendszerünk továbbfejlesztésére” – mondta Filip Kulštrunk, az Aero ügyvezető alelnöke és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Ebben az együttműködésben a Saab az Aero Vodochody alvállalkozójaként működik majd. Elsődleges cél egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése az L-39NG repülőgép módosítására, amely lehetővé teszi, hogy átfogó pilótaképzést biztosítson az alaptól a haladó szintig a magyar pilóták számára.

Az együttműködés kezdeti szakasza erre a megvalósíthatósági tanulmányra összpontosít. Az eredmények egy átfogó közös tanulmány alapját fogják képezni, amelynek célja egy új kísérleti interfész és repüléselektronikai rendszer kifejlesztése az L-39NG számára. Ez a fejlesztés biztosítja a kompatibilitást a magyar JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel, és ezzel racionalizálja a pilóták képzését és az üzemkészültséget.

Az Aero Vodochody és a Saab sikeres együttműködési múltra tekint vissza. Partnerségük 2008-ig nyúlik vissza az L-159 harci és kiképzési rendszerrel. Az Aero 2009-ben kezdett el pilonokat szállítani a JAS-39 Gripen repülőgépekhez, amelyeket különféle fegyverrendszerek vagy üzemanyagtartályok szállítására használtak. Ez az együttműködés 2011-ben kibővült három további típusú pilon gyártásával, amelyek mindegyikét teljesen összeszerelték és tesztelték az Aeronál.

Címkép: L-39NG gurulás közben Fotó: Aero Vodochody

Forrás:

https://defence-industry.eu/aero-vodochody-and-saab-collaborate-to-adapt-l-39ng-for-hungarian-air-force-enhancing-gripen-training-compatibility

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük