A Shahed-131-nek kumulatív robbanófeje van a polgári célok lehető legnagyobb roncsolása érdekében

Forrás: https://defence-ua.com/ 2023.02.09.

Több blogunkban foglalkoztunk az iráni gyártású Shaded-131 és Shaded-136 drónokkal. Jellemzőjük, hogy alkalmasak úgynevezett „leselkedő” (loitering) alkalmazásra, és ebből az üzemmódból kamikaze drónként történő csapásmérésre, mégis az orosz-ukrán háborúban főként „cirkáló” üzemmódban alkalmazzák, vagyis egy adott pontról indítva adott célpontra navigálják azokat, ahol kamikaze akciót hajtanak végre. Az orosz-ukrán háborúban a célpontok általában polgári létesítmények (pl. elektromos elosztó centrálok), ahol jelentős rombolást végeznek illetve a polgári lakosság köreiben nagylétszámú halálos sérülést okoznak.

A fenti alkalmazási filozófia szellemében újratervezték és módosították a „repülő mopedet”, hogy a becsapódáskor a lehető legnagyobb mértékben roncsolják a polgári infrastruktúrát és élőerőt.

2023. januárjában a Conflict Armament Research (CAR) (Konfliktus-Fegyverzetkutatás) szakértői tanulmányozhatták az iráni gyártmányú Shahed-136 kamikaze drónt illetve robbanófejét, amelyet 2022 októberében lőttek le Odesa közelében.

A konfliktus-fegyverzetkutatás

A 2011-ben alapított Conflict Armament Research (Konfliktus-Fegyverzetkutatás) egyedülálló bizonyítékokat állít elő a fegyveres konfliktusok során történő fegyverszállításról, hogy tájékoztassa és támogassa a hatékony fegyverkezelést és -ellenőrzést.

A CAR helyszíni nyomozócsoportjai dokumentálják a tiltott fegyvereket, lőszereket és kapcsolódó anyagokat a konfliktus sújtotta helyeken, és nyomon követik ellátási forrásaikat. A csapatok különféle helyzetekben vizsgálják meg a fegyvereket – akár az állambiztonsági erők által visszaszerzett, akár az ellenségeskedés befejezésekor feladott, gyorsítótárban lévő vagy a felkelő erők kezében lévő fegyvereket. Minden tételt fényképesen dokumentálnak, dátummal és földrajzi hivatkozással rögzítik a dokumentációs helyeket, és beépítik a kontextuális interjúadatokat, amelyeket az elemeket a dokumentáció idején irányító erőktől gyűjtöttek.

A CAR alkalmanként háttérinformációként használja fel a közösségi médiából származó információkat és fényképeket, de nem ezekre alapozza vizsgálatait, mivel az ilyen adatok eredetét gyakran nehéz ellenőrizni. Ezenkívül a nyílt forráskódú információk nem mindig biztosítják a részletes fizikai elemeket – nevezetesen a fegyverek és lőszerek nyomon követéséhez szükséges külső és belső jelöléseket.

A CAR módszertanával kapcsolatos további információkért látogasson el a www.conflictarm.com webhelyre

Az vizsgálat kimutatta , hogy ennek a „repülő mopednek” a harci része a közönséges robbanóanyagok helyett kumulatív töltettel van felszerelve, amely köré 18 kisebb átmérőjű kumulatív robbanófejet helyeztek el, amelyek másodlagos detonációs hatást keltenek a cél elérésekor.

A Shahed-131 robbanófeje körülbelül 50 cm hosszú és 13 cm átmérőjű, ennek a robbanófejnek a hátsó részében van egy kiképzett tér, a gyutacsoknak és a detonátornak külön.

A robbanófej előtt és mögött két szaggatott szilánkmátrix található, mindegyikben 11 réteg kocka alakú szilánk található. Ezeket a szilánkos mátrixokat úgy tervezték, hogy további romboló hatást hozzanak létre, mind az épületek, mind a polgári lakosság pusztítása esetén.

A CAR szakértői azt is megjegyzik, hogy 2022 októberében sikerült megvizsgálniuk a Shahed-136 kamikaze drón robbanófejének kialakítását is.

Ez a robbanófej kúp alakú, megerősített acél házának vastagsága 7 mm. Becapódáskor először a robbanófej áthatol az épület falán, és csak ezután robbannak fel a robbanóanyagok.

A Conflict Armament Research következtetéseiben hangsúlyozza, hogy a fegyvertervezők azon dolgoznak, hogy a „repülő segédmotoros kerékpárokat” a lehető legsokoldalúbb fegyverré tegyék. A fent leírt „módosítások” azt tanusítják, hogy a kamikaze drónokat azért módosították, hogy maximális kárt okozzanak az ipari létesítményekben, különösen Ukrajna energetikai infrastruktúrájában továbbá a polgári lakosságban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük