Címkép: a koreai gyártmányú K-9 Thunder önjáró tarack

Lengyelország és Dél-Korea kormánya hitelben állapodott meg a korábban megkötött lengyel védelmi megrendelések finanszírozására.

Erről az SBS (Seoul Broadcasting System) dél-koreai tévécsatorna számolt be .

A lengyel kormány 12 billió koreai won (9,2 milliárd dollár) kölcsönt vett fel katonai felszerelések és fegyverek vásárlására a Koreai Köztársaságban, és jelenleg további pénzügyi kötelezettség vállalásokról tárgyal az ügyben.

A megállapodást háromnapos koreai látogatása elején kötötte meg a Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter vezette lengyel delegáció.

A koreai kormány a Koreai Export-Import Bankon keresztül nyújtott kölcsönt Lengyelországnak Varsó összes kötelezettségének mintegy 70 százalékát kitevő összegben.

2022 második felében a lengyel védelmi minisztérium számos szerződést kötött koreai védelmi vállalatokkal fegyvervásárlásra.

2022. augusztus 26-án a lengyel védelmi minisztérium szerződést írt alá a Hyundai Rotem és a Hanwha Defense vállalattal K2 harckocsik és lánctalpas K9 155 mm-es önjáró lövegek vásárlásáról. A megállapodás keretében Lengyelország 180 dél-koreai K2 Black Panther harckocsit kap 3,37 milliárd dollár értékben és 212 darab K9A1 Thunder önjáró tarackot 2,4 milliárd dollár értékben.

Szeptember 16-án a lengyel kormány szerződést kötött 12 darab FA-50GF könnyű harci repülőgép vásárlására 705 millió dollár értékben és 36 darab FA-50PL 2,3 milliárd dollár értékben.

November 4-én megállapodást írtak alá a K239 Chunmoo rakétarendszer 218 moduljának lőszerrel való ellátásáról 3,55 milliárd dollár értékben. A rakétamodulokat lengyel vállalatok saját gyártású teherautó alvázára építik be.

A megkötött megállapodások összértéke 12,325 milliárd dollár, ami az akkori átlagos árfolyamon 16,9 billió wonnak felel meg.


A lengyel hadsereg nagyszabású újrafegyverzése a fegyveres erők képességeinek megerősítésére és a katonai modernizációba való beruházásra irányuló lengyel kormányprogram keretében zajlik 524 milliárd zloty (csaknem 110 milliárd euró) költségvetéssel.

A terv az, hogy Lengyelország számára rekordösszeget, nevezetesen 524 milliárd PLN-t költenek a hadsereg megújítására, amelyet a fegyverek és katonai felszerelések modernizálására fordítanak. A programcélok teljesítését 2035-re tervezik.

Forrás:

https://news.sbs.co.kr/news/endPage.do?news_id=N1007218207

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük