A Korea Aerospace Industries (KAI) megkétszerezi az FA-50 Fighting Eagle repülőgépgyártási kapacitását

A dél-koreai védelmi ipar gyors szállítási idejével és versenyképes árával egyre jelentősebb szereplője a világ hadiiparának. Még egyes NATO országok is (példaként Lengyelországot említjük) a jelenleg domináló USA repülőeszközök mellett (vagy helyett, vagy azok kiegészítéseképpen) dél-koreai haditechnikai eszközöket szerez be.

Lengyelország összesen 48 darab FA-50-es vadászrepülőt rendelt meg Dél-Koreától.

A projekt szakaszokra van bontva, az első megállapodás 12 darab FA-50 könnyű harci repülőgép szállítására vonatkozik, ugyanolyan konfigurációban, mint a Koreai Köztársaság légiereje. A lengyel megrendelő képzésben, logisztikai és technikai támogatásban is részesül.

Az első projektszakaszra vonatkozó szerződés értéke körülbelül 705 millió dollár. Az első repülőgépet 2023 második felében kell átadni a lengyel légierőnek, az összes alkatrész szállítása pedig 2025 végére fejeződik be.

A második szerződés 36 darab FA-50PL könnyű harci repülőgép szállítására vonatkozik, kiképzési, logisztikai és technikai támogatási csomagokkal.

Megjegyezzük, hogy a projekt technológia transzfert is tartalmaz, mely szerint FA-50 repülőgép-karbantartó központ épül Lengyelország területén.

(Érdekességként megjegyezzük, hogy a repülőgépek beszerzésén túl Lengyelország 80 darab K2 Black Panther harckocsit és tüzérségi lövegeket is vásárol Dél-Koreától).

A dél-koreai Korea Aerospace Industries (KAI) vállalat azt tervezi, hogy 2024 végéig megkétszerezi az FA-50 Fighting Eagle repülőgépek gyártási kapacitását.

Mindez a könnyű vadászgépek iránti nagy kereslet kielégítéséhez szükséges. Jelenleg több új vásárló is fontolgatja az FA-50 megvásárlását.

A KAI gyártóüzemében jelenleg a Lengyelországba és Thaiföldre szánt FA-50-es repülőgépek összeszerelése folyik.

A Korea Aerospace Industries bízik az FA-50 platform jövőjében. Az európai, ázsiai és közel-keleti piacok mellett a KAI az Egyesült Államokat tekinti következő vásárlójának.

A lengyel és maláj sikerek biztatóak. A Korea Aerospace Industries nyert egy tendert könnyű vadászrepülőgépek szállítására Malajziába. A 920 millió dolláros szerződés 18 darab FA-50-es repülőgép leszállítását írja elő. Az FA-50 legyőzte az indiai Hindustan Aeronautics Ltd. által gyártott Tejas könnyű harci repülőgépet a versenyben.

Szlovákia is fontolgatja egy dél-koreai repülőgép vásárlását .

 A KAI bízik abban, hogy képesek lesznek szerződést kötni az Egyesült Államok légierejével és az Egyesült Államok haditengerészetével akár 500 darab FA-50 repülőgépre. Bár az USAF korábban a Boeing-Saab T-7A Red Hawkot választotta TX programjához, a projektet folyamatos késések és költségtúllépések kísérték.

Az Egyesült Államok haditengerészete a közelmúltban kiadott egy Információkérést (Request For Information) a sugárhajtású képzési rendszer (UJTS) programjához, amely az elöregedő T-45 Goshawk kiképzőgépeket váltaná fel.

Ezenkívül az USAF 128 darab repülőgépet kér az Advanced Tactical Trainer (ATT) programjához, az Egyesült Államok haditengerészete pedig külön kért 60-70-szeres repülőgépet a Tactical Surrogate Aircraft (TSA) programjához.

Egyszóval az FA-50 piaci kilátásai jónak tekintehetők.

Néhány szó a repülőgép műszaki jellemzőíről:

Az FA-50  egy könnyű vadászrepülőgép, amely a KAI T-50 Golden Eagle koreai kiképző repülőgépen alapul.

Az FA-50 erőforrása egy General Electric F404-102 utóégetős turbóventilátor motor, 78 kH tolóerővel, amelyet a Koreai Köztársaság engedélye alapján gyártottak. A repülési hatótáv 1800 km, a gyakorlati csúcsmagasság 14,6 km, a hasznos teher 4,5 tonna.

A Block 10-es verzió fegyverzete egy 20 mm-es légelhárító ágyút és 7 felfüggesztési ponttal rendelkezik, amelyek Hydra rakétákat, AIM-9 Sidewindert, AGM-65 Mavericket, különféle bombákat hordozhatnak.

Az FA-50 Block 20 képes az AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakéta és az NSM hajóelhárító rakéta alkalmazására.

Forrás: https://www.segye.com/newsView/20230428513189

https://www.facebook.com/100069171060146/posts/pfbid0ErvqTE6BkHjmzTyN3F2Td6k7rvX1SwBaApXbcb6kZNhptbFQbi2D6azPtysFCpPjl/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük