Címkép: a haditengerészeti csapásmérő rakéta kilövése Fotó: Kongsberg

A Kongsberg mintegy 1,5 milliárd USD értékű szerződést kapott négy part menti védelmi rendszer (CDS -Coastal Defence System) haditengerészeti csapásmérő rakéta (NSM – Naval Strike Missile) század Lengyelországba szállítására.

A szerződés a Kongsberg történetének legnagyobb egyedi szerződése. A szerződést a lengyelországi Kielcében, az MSPO 2023 védelmi kiállításon hagyta jóvá Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter Andrzej Duda lengyel elnök jelenlétében. A szerződés exportfinanszírozásának megerősítéséig a rendszer szállítására 2026 és 2032 között kerül sor.

Lengyelország volt az első ország, amely 2008-ban megszerezte az NSM CDS képességet, 2014-ben pedig egy második század követte. Az MSPO-nál Janes -szel beszélve Kongsberg megerősítette, hogy a négy új század kiegészíti a korábbi két századot, összesen hat századdal fog Lengyelország rendelkezni.

Az NSM, egy ötödik generációs, lopakodó kialakítású csapásmérő rakéta, amely tengeri és szárazföldi platformokról is indítható, és már 12 országnál használatban van illetve szállítás alatt áll. A CDS-verzió a National Advanced Surface-Air Missile System (NASAMS) parancsnoki és vezérlőrendszerét (C2) tartalmazza, NSM vezérlési funkcióval.

A program a Kongsberg és a lengyel ipar közötti szoros együttműködést is magába foglalja. A Kongsberg elmondta, hogy míg a rakétákat Norvégiában gyártják, a rendszer többi részének közel felét a lengyel iparral együttműködve állítják elő. A Kongsberg emellett ipari kapacitást épített ki a rendszer fenntartására Lengyelországban, és képzést és technikai támogatást fog nyújtani, beleértve a szimulátorokat is, hogy a lengyel személyzet elvégezhesse a karbantartást.

Forrás:

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/mspo-2023-kongsberg-awarded-contract-to-deliver-four-additional-nsm-coastal-defence-system-squadrons-to-poland

https://www.kongsberg.com/kda/news/news-archive/2023/kongsberg-signs-naval-strike-missile-coastal-defence-system-contract-with-poland-worth-approximately-nok-16-billion/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük