A francia-német védelmi óriás, a KNDS (KMW+Nexter Defense Systems) bejelentette, hogy leányvállalatot hoz létre Ukrajnában

Erről a BFMTV számolt be (lásd a lent hivatkozott forrást.

A francia-német harckocsigyártó KNDS június 7-én, pénteken Párizsban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében bejelentette egy ukrán leányvállalat létrehozását.

A francia KNDS és az ukrán ENMEK cég szándéknyilatkozatot írt alá, amelyek közül az egyik a CAESAR önjáró tarackok karbantartási központjának létrehozására, a másik pedig az alkatrészek 3D nyomtatására vonatkozik.

Szerződést kötöttek továbbá 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártásának Ukrajnában történő telepítésére is.

Korábban, már márciusban a KNDS bejelentette, hogy leányvállalatot  alapít Ukrajnában. Erről a döntésről Boris Pistorius német védelmi miniszter és francia kollégája, Sébastien Lecornu tárgyalása során született megállapodás.

A francia miniszter megjegyezte, hogy a KNDS gyár lőszert és alkatrészeket gyárt majd az ukrán védelmi erőknél már szolgálatban lévő német és francia páncélozott járművek és fegyverrendszerek karbantartásához.

A KNDS vállalat ukrajnai létrehozása a Franciaország és Németország által már szállított katonai felszerelések gyors javítását hivatott biztosítani.

Ez magába foglalja a francia Caesar kerekes önjáró tarackok és AMX10RC páncélozott harcjárművek alkatrészeit. Fentieken túl a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok és a Leopard 2 fő harckocsik javítása is  a témához tartozik.

Az elképzelés az, hogy először a gyakran meghibásodó alkatrészek ukrajnai gyártását helyezik előtérbe, és így „leegyszerűsítik a logisztikai kérdéseket” a megfelelő berendezések javítása és karbantartása során, és felgyorsítják a harceszközök csatatérre való visszatérését.

Március végén arról is beszámoltak , hogy a KNDS francia-német közös vállalat leendő gyárának (KMW és NEXTER Defense Systems) ukrán munkatársai még ebbne az évben Franciaországba mennek kiképzésre.

A Franciaországba látogató ukrán elnök korábban arra buzdította nyugati szövetségeseit, hogy „tegyenek többet” Kijev megsegítésére az orosz agresszióval szemben, a normandiai (északnyugati) D-nap 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség másnapján.

Emmanuel Macron csütörtök esti televíziós interjújában bejelentette a Mirage 2000-5 vadászrepülőgépek Kijevbe való szállítását és az ukrán pilóták francia földön történő kiképzését. A francia elnök ismét szót ejtett arról, hogy Kijev kérésére európai oktatókat terveznek küldeni Ukrajnába.

Címkép: illusztráció – Az ukrán fegyveres erők francia gyártmányú Caesar önjáró tarackja

Forrás:

https://www.bfmtv.com/economie/entreprises/defense/le-groupe-d-armement-franco-allemand-knds-officialise-la-creation-d-une-filiale-en-ukraine_AN-202406070491.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük