A Leopard 2 harckocsik, a Panzerhaubitze 2000 és a Gepard tarackok gyártója csatlakozott az ukrán Védelmiipari Szövetséghez

2023. szeptember 30-án Ukrajna nemzetközi védelmiipari fórumnak (konferenciának) adott otthont. Az eseményről a https://vedelmiiparblog.hu/blog/dfnc1-elso-nemzetkozi-vedelmiipari-forum-kijevben/ blog posztunkban tudósítottunk.

Az esemény az ukrán kormány azon törekvését fejezi ki, hogy felpörgesse az országon belül a fegyvergyártást az orosz invázió visszaszorítása és a külföldi fegyverszállításoktól való függés csökkentése érdekében.

A konferencián Zelensky bejelentette az ukrán Védelmiipari Szövetség megalakítását.

A szervezők beszámoltak arról, hogy a fórum zárásáig 19 ország 38 cége csatlakozott a Védelmiipari Szövetséghez. A világ különböző országaiból minden fegyver- és hadifelszerelés-gyártó csatlakozhat a Szövetséghez, amennyiben elfogadják annak alap nyilatkozatát, jelezve, hogy készek Ukrajnával közösen felépíteni a szabad világ arzenálját.

Jelenleg újabb, további történésekről tudósítunk az ukrán Védelmiipari Szövetséggel kapcsolatban:

Október 24-én Berlinben tartották a német-ukrán üzleti fórumot, amelyen a német Krauss Maffei Wegmann védelmi vállalat csatlakozott az ukrán Védelmiipari Szövetséghez.

A Krauss Maffei Wegmann Ukrajna fontos partnere, a Leopard 2 harckocsik, a Panzerhaubitze 2000 és a Gepard tarackok gyártója.

Olekszandr Kamysin, Ukrajna stratégiai iparának minisztere a fenti történést október 25-én jelentette be a forrásban megjelölt telegram csatornáján:

” A KMW vezérigazgatója, Ralf Ketzel a berlini német-ukrán üzleti fórumon átadta nekünk a vonatkozó aláírt dokumentumokat ” – írta.

Megjegyezzük, hogy a KMW versenytársa a Rheinmetall már előbbre tart, nevezetesen az üzleti fórumun ugyanis bejelentették a „Rheinmetall – Ukrainian Defense Industry” közös vállalat létrehozását is, amelynek alapítói a német Rheinmetall védelmi konszern és az Ukrán Védelmi Ipar állami cég.

A vállalkozás a partnerek által Ukrajnába szállított berendezések karbantartását és javítását végzi, valamint létrehozza a Rheinmetall  vezető modelljeinek Ukrajnába történő gyártását is.

Az ukrán Védelmiipari Szövetség növekedésével kapcsolatban október 16-án Ukrajna külügyminisztere bejelentette, hogy a Szövetség résztvevőnek száma 38-ról 59 cégre növekedett, míg a résztvevő országok száma 19-ről 23-ra nőtt. Az érdeklődés tehát növekszik, aminek az oka lehet szolidaritás is, de kétségtelenül üzleti megfontolások is szerepet játszhatnak.

A konferencián felszólaló Olaf Scholcz német kancellár szerint: „Aki Ukrajnában kezd beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be!”

A fenti állítás vélhetően perspektívát teremt a védelmi ipar számára is.

Címkép: illusztráció – a Leopard 2 harckocsi gyártása a KMW gyárában Forrás: KMW

Forrás:

https://t.me/zalizni_zminy/1716

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük