Az orosz nemzeti gárda kínai gyártású Tiger páncélozott járművekkel fegyverkezik

A páncélozott járművek az Akhmat csecsen egységnél álltak szolgálatba, amely az Orosz Föderáció Nemzeti Gárdájának része.

A kínai gyártmányú katonai felszerelés először állt szolgálatba az orosz egységeknél. Nincs bizonyíték arra, hogy ezeket a járműveket felhasználhatják az orosz-ukrán háborúban, de ez kockázatos precedens lenne Kína számára, amely nyugati szankciókat szenvedhet el, amiért fegyvereket szállított az Orosz Föderációnak.

A hírek szerint a páncélozott járműveket a Csecsen Köztársaság hatóságai vásárolták meg. A közzétett felvételeken 8 kínai páncélozott jármű látható fegyvertartókkal.

„Több mint ezer darab katonai felszerelést vásároltunk (értsd: a háború kezdete óta) katonáink számára, köztük 128 darab páncélozott járművet” – közölte Kadirov a telegram oldalán (https://t.me/RKadyrov_95/3675).

Tigris páncélozott járművet először az Eurosatory-2012 nemzetközi kiállításon mutatták be.

A gyártó Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing magántulajdonban lévő vállalatnak számít, de az ilyen cégekről is ismeretes, hogy Kínában különféle állami ellenőrzés alá esnek.

Ez a ZBF-05-ből származó páncélozott személyszállító, amelyet maga az Iveco 40.10WM licencelt változatának alvázára fejlesztettek ki. A katonai és rendőrségi alkalmazásokra tervezett jármű 200 lóerős Cummins Isde30-200 dízelmotorral működik, 115 kilométer per órás sebességre képes, hatótávolsága 500 és 600 kilométer között van, és akár 9 teljesen felszerelt katonát is szállíthat. A jármű 7,62 mm-es lövedékek ellen védett, és egy központi toronyon különböző kaliberű automata fegyverekkel szerelhető fel.

A kínai tigrist széles körben exportálják, és a kínai kormány nagy részét eladja vagy katonai segélyként adja szerte a világon. Néhány tucat példányt eddig a Bahamákra, Bolíviába és Szomáliába exportáltak.

Az árakról tudni lehet, hogy 2015-ben 31 ilyen járművet rendelt Bolívia, a vonatkozó szerződés összértéke 7,7 millió dollár volt.

A Tiger 4×4 sokféle feladatra alkalmas, katonai gyalogos szállító járművön túlmenően alkalmas mentőautóként, parancsnoki járműként és rendészeti járműként is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük