Korábban 2024. február 23-án már tudósítottunk arról, hogy Kína Z-10ME néven exportra fejlesztett egy harci helikoptert, amelynek singapore-i bemutatásáról a „Singapore AirShow 2024: új kínai harci helikopter és repülőgép exportra” című posztunkban adtunk hírt (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/singapore-airshow-2024-uj-kinai-harci-helikopter-es-repulogep-exportra/).

A kínai repülőipar további helikopter fejlesztéseket hajt végre. A hírek szerint megkezdődött egy új harci helikopter tesztelése. A helikopter nem hivatalos kódja: Z-21.

Minderről kínai közösségi oldalak számoltak be (lásd a lenti forrást).

A helikoptert a különféle típusú helikopterek fejlesztésére szakosodott 602-es Kutatóintézet egyik repülőtere feletti repülés közben észlelték. Hivatalos források eddig semmit nem jelentettek a helikopterről, azonban a kutatóintézethez közeli források azt állítják, hogy a gépet a Z-20-as helikopter alapján fejlesztették ki.

Amerikai szakértők szerint az új kínai harci helikopterek az amerikai AH-64 közvetlen analógjai.

A pilonok (függesztő gerendák) számából és a helikopter sárkány szerkezet hozzávetőleges méreteiből és térfogatából ítélve a gépet a Kínában jelenleg alkalmazott helikoptereknél nagyobb hatótávolságra és több rakétafegyver alkalmazására tervezték.

Az új helikopter repülésének szemtanúi szerint a gépen nem volt fegyver, de egyúttal felhívták e figyelmet a telepített fedélzeti ellen-rendszerekre és a köré szerelt UV-érzékelőkkel ellátott rakétatámadás figyelmeztető rendszerre is.

Megjegyzendő, hogy a kínai szemtanúk azt is észrevették, hogy az új helikopter hátsó része nagyon hasonlít a Z-20 szállítóhelikopterre.

Meg kell jegyezni, hogy a Z-21 két 2678 LE teljesítményű WZ-10 turbótengelyes motorral történő használata esetén felülmúlhatatlan repülési jellemzők érhetők el.

Címkép: Z-21 helikopter

Forrás:

https://www.bilibili.com/read/cv33342094/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük