Címkép: illusztráció. Shaded-136 drónok

ARMY 2023: Kína egy Sunflower 200 néven futó iráni Shahed-136 drón-másolatot mutatott be

Az ARMY 2023 moszkvai kiállításon bemutatott új kínai fejlesztés azt jelzi, hogy Oroszország többféleképpen is beszerezhet drónokat vagy alkatrészeiket, Iránon kívül már Kínából is. Ez komoly veszélyt jelent.

A kiállításon készült nyílt forráskódú fotók azt mutatják, hogy egy kínai cég bemutatja a Sunflower 200 nevű kamikaze drónját. Kinézete és bejelentett specifikációi alapján ez alapvetően az iráni gyártmányú Shahed-136 mása. A kínai cég neve vélhetően a közeljövőben ismertetésre kerül.

(A szerkesztő megjegyzése: ugyanezt a terméket ebben az évben egy Cobtec nevezetű kínai cég mutatta be Belorusziában a MILEX 2023 megnevezésű haditechnikai kiállításon.)

Némi különbség az alábbi:

A kínai Sunflower 200 törzse 3,2 méter hosszú, szárnyfesztávolsága 2,5 méter, robbanófeje pedig 40 kg. Különböző források 1500 vagy 2000 km-es akció tartományt említenek, utazósebessége 160 és 220 km/h között mozog. Ezek a specifikációk többé-kevésbé hasonlóak a Shahed-136-hoz, amelyet Oroszországban a Geran-2 névre kereszteltek át.

Ugyanakkor a Sunflower 200 kilövési súlya mindössze 175 kg az ismert 240 kg-os Shahed-136-hoz képest.

Egy másik figyelemre méltó részlet a Sunflower 200 feltüntetett üzemanyag-kapacitása: 160 liter. A Shahed-136-ról egyelőre nem áll tendelkezésre információ.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen ütemben gyártják majd a Kínában gyártott új drónt, és ami a legfontosabb, hányat ajánlanak fel Oroszországnak ezen a haditechnikai rendezvényen. De maga a tény, hogy megjelent egy ilyen alternatíva az iráni drónhoz viszonyítva, önmagában is figyelemre méltó, de fenyegető is.

A kész drónok vásárlása mellett Oroszország segítséget kaphat a saját Shahed-136-os gyártásához szükséges alkatrészek beszerzésében is.

A kínai drón kiállításon történő megerősíti azt a tényt, hogy a fegyverek és katonai felszerelések kínai fejlesztői nem fordítanak figyelmet a nemzetközi jog által a szellemi tulajdonra vonatkozó korlátozásokra, hanem gyorsan másolják és gyártják ezeket a katonai termékeket, amelyeket  aztán dömping áron kínálhatnak a piacon.

Forrás:

http://status-arms.ru/novosti/kitayskaya-kompaniya-predstavila-na-milex-2023-ana/

https://en.defenceua.com/news/china_shows_a_shahed_136_copy_called_sunflower_200_and_its_serious_threat-7648.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük