A Rheinmetall AG és az Ukrainian Defense Industry JSC vegyesvállalatot alapított Kijevben

A Rheinmetall technológiai vállalat és az ukrán állami tulajdonú Ukrán Védelmiipari JSC (UDI, a korábbi Ukroboronprom) vegyesvállalatot alapított Kijevben.

Denys Shmyhal, Ukrajna miniszterelnöke a berlini Német-Ukrán Üzleti Fórum alkalmából jelentette be a fenti információt. A Fórumon Olaf Scholz német kancellár is részt vett. A Rheinmetall Ukrainian Defence Industry LLC már 2023. október 18-a óta működik. A cégben a Rheinmetall Landsysteme GmbH részesedése 51%, a fennmaradó 49% az UDI tulajdonában van.

A két szervezet közötti stratégiai együttműködés még 2023 májusában kezdődött. amikor 2023. szeptember 28-án a német Szövetségi Kartellhivatal zöld utat adott az új vegyesvállalatnak (erről a vedelmiparblog.hu tájékoztatást adott), amit később, október elején jóváhagytak az illetékes lengyelországi és ukrajnai ügynökségek. Néhány nappal később a Rheinmetall-Ukrán Védelmiipari JSC hivatalosan is bejegyezték, és az megkezdte működését.

A vegyesvállalat a szerviz és karbantartás, valamint katonai járművek összeszerelése, gyártása és fejlesztése területén fog tevékenykedni, és kezdetben kizárólag Ukrajna szuverén területen fog működni. „Németországban nincsenek átfedések a versenyben, és nincsenek versennyel kapcsolatos aggodalmak” – áll a Szövetségi Kartellhivatal 2023. szeptember 28-i sajtóközleményében.

Először 2023. májusában jelentették be, hogy a Rheinmetall és az ukrán védelmi szektor együttműködésének célja Ukrajna hazai védelmi ipara és végső soron nemzetbiztonságának erősítése. A terv közös védelmi ipari képességek létrehozását szorgalmazza Ukrajnában.

Ukrajna számos módon profitál ebből az együttműködésből, beleértve a védelmi technológiai kapacitások országon belüli létrehozását és bővítését, további helyi hozzáadott értéket, valamint a katonai felszerelések gyors szállítását Németországból.

Az Ukrajnának közvetlenül vagy a német kormány „Ringtausch” multilaterális eszközcsere projektjein keresztül szállított katonai járművek szervizelése és karbantartása jelenti az első lépést a Rheinmetall és az UDI együttműködésében. Az együttműködés hamarosan kiterjed a kiválasztott Rheinmetall termékek közös ukrajnai gyártására is.

A Rheinmetallról:

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG egy technológiai vállalkozás, amely mintegy 28 000 alkalmazottat foglalkoztat 132 helyszínen világszerte. 2022-ben a csoport árbevétele 6,4 milliárd euró volt. A világ egyik legjelentősebb védelmi beszállítója, a Rheinmetall az előremutató technológiai és ipari innováció motorja a polgári szektorban is. A fenntarthatóságra való erős orientáció a Rheinmetall vállalati stratégiájának szerves része.

Az Ukrán Védelmi Ipari JSC-ről (a korábbi Ukroboronprom):

Állami tulajdonú vállalat, az Ukrán Védelmiipari JSC 67 000 alkalmazottat foglalkoztat. Fő profilja többek között páncélozott járművek, rakéták, tüzérség, radar és repülőgépek gyártása és karbantartása. Az orosz invázió első napjai óta a cég fáradhatatlanul támogatja a nemzet háborús erőfeszítéseit.

Címkép: illusztráció – KF51 Panther, a német-ukrán gyártási együttműködés egyik lehetséges tárgya

Forrás:

Rheinmetall sajtóközlemény 2023. október 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük